Stagiair Planontwikkeling Bestaande Bouw

Birant Evren

Wie is Birant? 

Ik ben Birant, ben 24 jaar jong en studeer Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Momenteel ben ik aan het afstuderen bij ERA Contour op de afdeling Planontwikkeling Bestaande bouw. Hier doe ik onderzoek naar verschillende verduurzamingsstrategieën, die toepasbaar zullen zijn bij het renoveren van portiek- of galerijwoningen. 


Waarom heb je voor ERA Contour gekozen? 

Ik heb gekozen voor ERA Contour omdat ik mezelf hier verder kan ontwikkelen op het gebied van bestaande bouw. ERA Contour beschikt als ontwikkelende aannemer over een brede expertise, waar geen uitdaging te groot lijkt te zijn. Op basis van de projecten waar zij aan hebben gewerkt de afgelopen jaren, vind ik het een heel interessant bedrijf. 


Hoe was je eerste stagedag bij ERA Contour? 

De eerste dag was zoals iedere andere (eerste) ontmoeting wel spannend, maar ik werd hier goed ontvangen en verzorgd. Ik kreeg een eigen laptoptas, laptop, muis en een koptelefoon, waarmee ik direct aan de slag kon met de introductiedag. Andere stagiaires en ik kregen een online uitleg - noodzakelijk door Covid-19 - over hoe ERA Contour te werk gaat. 


Hoe is de begeleiding? 

Begeleiding is zelfbepalend, in hoeverre je het wil en nodig hebt. Zelf heb ik in de eerste paar weken veel gesprekken gevoerd met mijn externe begeleider (zowel online als op kantoor), voordat wij een tweewekelijks overleg hebben doorgevoerd in mijn afstudeertraject. Daarnaast heb ik ook tweewekelijks overleg met mijn interne (school)begeleider. 

Op school werd de nadruk vooral gelegd op de engineering, maar bij ERA Contour wordt wel degelijk nadruk gelegd op de bewoners. Als zij tevreden zijn, zijn wij tevreden.

Birant Evren

Hoe was de sfeer? 

De sfeer bij ERA Contour is erg goed. Er is veel ruimte op kantoor, daarnaast krijg je ook de ruimte. Collega’s van de afdeling en overige afdelingen zijn toegankelijk en staan open voor jou en je vragen. 


Wat waren/zijn je taken? 

Mijn taken als afstudeerstagiair zijn vooral gericht op het eigen onderzoek. Ik heb hier bijvoorbeeld (bureau)onderzoek uitgevoerd naar referentieprojecten, welke reeds gerenoveerd zijn door ERA Contour in de afgelopen jaren. Daarnaast heb ik zowel intern als extern interviews gehouden. Verder heb ik deelgenomen aan de tweewekelijkse vergadering van afdeling Planontwikkeling bestaande bouw, om de stand van zaken van bepaalde projecten gezamenlijk te bespreken. 


Wat is jouw grootste leermoment geweest tijdens jouw stage? 

Ik denk toch wel de koppeling naar de praktijk toe. De stap van de theorie naar de praktijk is toch wel een spannende overgang als student zijnde. Ik denk dat mijn grootste leermoment wel te wijten is aan het feit dat de eindgebruiker, de bewoners dus, een belangrijke schakel vormen in het bouwproces. Op school werd de nadruk vooral gelegd op de engineering, maar bij ERA Contour wordt wel degelijk nadruk gelegd op de bewoners. Als zij tevreden zijn, zijn wij tevreden. 


Welk moment denk jij dat je bijblijft na je stage bij ERA Contour? 

Het afstudeertraject is een periode van 20 schoolweken. Vanaf dag één, ben ik bezig geweest met het vullen van mijn rugzak met informatie en (leer)momenten.