Terug naar de buurt!
Wat gebeurt er met een buurt als we klaar zijn met bouwen? Met Terug naar de Buurt! keren we – samen met Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) en Kickstad – terug naar vier wijken die we eerder realiseerden. Om te leren van bewoners: hoe ervaren zij hun buurt nu? Zo bouwen we verder aan onze missie: Sterke buurten, Gelukkige bewoners. Niet alleen op papier, maar in de praktijk
Onze werkwijze
We onderzoeken hoe onze plannen in de praktijk landen. Niet alleen met cijfers, maar juist via gesprekken die echt iets blootleggen. Wat vinden bewoners belangrijk? Wat werkt, en wat schuurt? Dankzij de Capabilities-benadering – ontwikkeld samen met SKG (TU Delft), Kickstad en betrokken stadmakers – kijken we voorbij de stenen, naar wat mensen nodig hebben om prettig te kunnen leven.
Deze aanpak helpt ons om inzicht te krijgen in de geleefde werkelijkheid van bewoners. En dat inzicht gebruiken we om betere keuzes te maken voor nieuwe projecten. Want de fysieke omgeving is geen doel op zich, maar een middel om mensen gelukkiger te laten wonen, werken en leven. Dáár draait het om.
Wil je meer achtergrond en verdieping, lees dan de publicatie ‘Terug naar de Buurt! Leren en evalueren voor sociale duurzaamheid via de Capability-benadering’, uitgave SKG en Kickstad. Deze handzame publicatie geeft je inzicht in de theorie en toepassing van deze benadering.

Dit is het verhaal van The Hudsons!
In 2024 zijn we begonnen bij The Hudsons, in Rotterdam Bospolder/Tussendijken. Het project is opgeleverd in 2021. Het legt de verbinding tussen de wijk en het Dakpark, en biedt gezinnen die in de wijk willen doorgroeien een fijne plek. Lees hier hoe de bewoners dat ervaren en wat wij daar van leren.
Lees hier hoe de bewoners dat ervaren en wat wij daarvan leren

Dit is het verhaal van Mi Oso!
Het tweede project dat we bezochten was Mi Oso, in Amsterdam Zuidoost, opgeleverd in 2020. Het is direct herkenbaar door de Caraïbische sfeer van witte huizen met oranje pannen, groene luiken, veranda’s en bloeiende tuinen. Hoe ervaren de bewoners dit bijzondere woonmilieu?

Dit is het verhaal van Kloosterbuuren!
Kloosterbuuren in Den Haag Zuidwest is een bijzonder buurtje, rond een voormalig kloostercomplex dat nog steeds het hart van de wijk vormt. Straten, steegjes, pleinen, tuinen: het lijkt alsof Kloosterburen er altijd al was. Maar het is opgeleverd in 2018. Lees hier wat de bewoners ons leerden over dit veelzijdige project.

Dit is het verhaal van Stadstuin Overtoom!
Stadstuin Overtoom in Amsterdam West: bedoeld om ‘ringklevers’ te verleiden om de sprong te maken. Inmiddels een heel populaire buurt, waar de mix van huur en koop ontspannen z’n plek lijkt te vinden. Met de Stadskas als een kloppend hart een mooie plek om naar terug te keren. Lees hier meer!
En er volgt meer! Dus hou onze website goed in de gaten...
Zelf aan de slag!
Wil je ook iets leren van de praktijk? Hoe bewoners plannen naar hun hand zetten? Hoe ze hun buurt sterk maken en er gelukkig leven? En hoe dat samenhangt met de ruimtelijke en organisatorische keuzes die in het proces van ontwerp en ontwikkelen zijn gemaakt? Deze handleiding helpt je op weg om dat op een systematische manier te doen. Om de geplande en de geleefde stad met elkaar in verband te brengen. De fysieke omgeving is daarin het middel, voor een groter doel. Dat doel vind je in gesprek met de mensen zelf.
En dan is dit de vraag: Wat vind jij waardevol in je leven? – En hoe helpt je buurt om dat ook in de dagelijkse werkelijkheid te ervaren? Dat zijn de twee belangrijkste vragen! Simpel? Ja. Makkelijk? Nee! Want het is voor iedereen weer anders. Om je op weg te helpen hebben wij een benadering ontwikkeld. Die is geïnspireerd op de Capabilities approach. We nemen je mee in 5 stappen. Je vindt meer achtergronden en concrete tools om zelf mee aan de slag te gaan.
Succes, en laat ons weten hoe het ging! #terugnaardebuurt
