Waldorpstraat

Projectinformatie

Project Waldorpstraat
Locatie Den Haag
Opdrachtgever NS Vastgoed
Architect Architectenbureau K2 ism LIAG architecten en bouwadviseurs
Looptijd mei 2011 - sep 2013

In opdracht van NS Stations heeft ERA Contour voor stichting DUWO twee torens gerealiseerd waar 600 kunnen wonen. De studentenhuisvestiging ligt direct naast het station Den Haag Hollands Spoor, de ideale bereikbaarheid voor studenten. De beide woontorens zijn ca. 72 meter hoog en hebben elk 24 bouwlagen. In de eerste toren zijn er 270 zelfstandige studentenwoningen gerealiseerd. De tweede toren heeft 112 woningen, waar afhankelijk van de indeling twee, drie of vier (vaak buitenlandse) studenten voor een korte of langere periode kunnen verblijven. Verder zijn beide torens voorzien van inpandige fietsenstallingen.

De bouw is verzorgd door Bouwcombinatie Waldorp VOF, een samenwerking van ERA Contour en Ballast Nedam Bouw West. Het project is uitgevoerd in tunnelgietbouw met veel onderdelen van prefabbeton. Een bijzonder detail is het ontwerp van de gevels met wisselende donkere en lichtere stroken. Dit patroon loopt door in het ontwerp van het buitenterrein.

De tweede toren is qua installaties en inrichting iets ingewikkelder dan de eerste toren. De toren is zo opgebouwd dat de woningen in de toekomst kunnen worden gesplitst en verkocht. Per bouwlaag zijn diverse installaties gecreëerd die pas bij splitsing in gebruik worden genomen. Hiermee is het gebouw helemaal toekomstbestendig.

Als gevolg van een aantal LEAN-sessies en een andere ploegeninzet is de planning geoptimaliseerd. In februari is de eerste toren opgeleverd, vier maanden eerder dan de oorspronkelijke opleverdatum. De tweede toren is in juli overgedragen aan DUWO, tien maanden eerder dan gepland.