Vlaardings Geluk

Vlaardings Geluk

Projectinformatie

Project Vlaardings Geluk
Locatie Vlaardingen, in de wijk Babberspolder-Oost
Opdrachtgever ERA Contour
Architect KOW architecten
Looptijd 2011 tot 2018

Je moet het maar durven. Een project Vlaardings Geluk noemen, wanneer je weet dat het een aandachtswijk betreft met een slecht imago. Zo’n 1.300 woningen maakten plaats voor een gevarieerd aanbod van ruim 1.000 eengezinswoningen en appartementen. Zowel koop als huur. Ieder woningtype heeft zijn eigen uiterlijke kenmerken. En toch vormen zij één familie. Fraaie kopgevels en erkers zorgen voor het jaren ’30-karakter. De ruime opzet, het vele groen, de autoluwe hofjes, intieme binnenpleinen en diverse speeltuintjes zorgen voor een veilige omgeving voor de jongste bewoners. Kleinschaligheid en elkaar ontmoeten staan centraal in deze fijne buurt. Het vernieuwde winkelcentrum met maar liefst 6.500 m2 winkeloppervlakte en de brede basisschool maken het plaatje compleet.  

Steden sterker maken

Tweede jeugd voor wijk Babberspolder

Deze naoorlogse wijk bestond voornamelijk uit oude, kleine portiekwoningen, die niet meer voldeden aan de woonwensen van nu. Bewoners trokken weg. De wijk verpauperde en kreeg een slechte naam. Woningcorporatie Waterweg Wonen en de gemeente besloten het tij te keren.  

Het was de wens van de gemeente Vlaardingen om deze wijk te transformeren tot een buurt met een divers woningaanbod, zodat jonge gezinnen kunnen doorstromen in hun eigen stad. Gemeente, woningcorporatie Waterweg Wonen en ERA Contour zagen wat dit gebied nodig had om dat te bereiken: een flinke dosis liefde en aandacht. Én doorzettingsvermogen. 

In 2005 werd het startschot gegeven voor de metamorfose van de wijk. De grote gebiedsrenovatie die volgde was ingrijpend voor de wijkbewoners. Maar in 12 jaar tijd veranderde Babberspolder-Oost in een gewilde en gezellige gezinswijk. 

De kracht van het plan? Dat is het ‘gewone’. Want Babberspolder is een plek waar je gewoon fijn kunt wonen. Hier is geluk nu héél gewoon!

De consument als co-producent

Ontwikkeld samen met toekomstige én oorspronkelijke bewoners

Meteen startte een actieve zoektocht naar toekomstige bewoners die met ons die liefde en aandacht aan deze plek wilden geven. Via enquêtes en intensieve klantpanels dachten geïnteresseerde pioniers - sámen met de oorspronkelijke bewoners van deze wijk - mee over de woningen en de woonomgeving.  

Wat bleek? Zij wilden geen plat dak zoals dat volgens het stedenbouwkundig ontwerp van Willem van Tijen bedoeld was. Met deze wens van de potentiële kopers zo duidelijk inzichtelijk, werd de stedenbouwkundige overtuigd: de woningen kregen een kap! 

Tijdens informatieavonden maakten de kopers kennis met het plan. Én met hun nieuwe buren. Door de kleinschalige opzet rondom hofjes, was het contact snel gelegd. Facebookgroepjes werden aangemaakt en afspraken over de tuinafscheidingen volgden al snel. 

De nieuwe bewoners bleken de beste ambassadeurs te zijn. Broers en zussen, vrienden en vriendinnen, ouders en kinderen overtuigden elkaar om óók in Vlaardings Geluk te gaan wonen. Een écht gezinswijk dus! 

De klantgerichte benadering van ERA Contour was heel vooruitstrevend voor die tijd. Dat het werkt, kun je nu gewoon in de wijk zien. De bedoeling om gezinnen hier een leuke toekomst te bieden, waar ze onbezorgd kunnen leven, is echt geslaagd.

Allard Nieuwstraten, procesmanager bij woningcorporatie Waterweg Wonen

360 graden duurzaam

Oude materialen kregen een nieuw leven 

De sloop van een deel van de winkels en van de vele woningen, leverden veel puin op. Dit puin werd verwerkt tot granulaat, dat vervolgens werd gebruikt voor de aanleg van de wegen op de bouwplaats.  

Tijdens een Buurmarkt mochten de bewoners zélf aan de slag. Onder begeleiding van een professioneel klusteam bliezen zij ruim 350 kilo aan restant materialen van de bouw, nieuw leven in. Mooie houten bankjes, sleutelrekken en kastjes waren het resultaat. 

Leuk/interessant weetje over dit project

Allemaal positieve reacties

Vlaardings Geluk werd door de hele crisis heen ontwikkeld. Toch ging in 2012 het eerste deelplan in verkoop. Over durf gesproken! Twee proefwoningen verrezen op het vlakke, lege bouwterrein. Dat kon, omdat deze eengezinswoningen werd gebouwd volgend het woningbouwconcept lekkerEIGENhuis van TBI WOONlab.  

Bij de opening van de modelwoningen was de toestroom van geïnteresseerden groot. Sommigen stonden wel twee uur in de rij om een kijkje te mogen nemen. Het bleek een positief voorteken. De woningen van Vlaardings Geluk werden allemaal snel verkocht. Ondanks de crisis. 

In april 2018 vierden ruim 1.500 bewoners van Vlaardings Geluk met elkaar de oplevering van de laatste nieuwbouwwoning in hun wijk tijdens een zonovergoten foodtruckfestival. “Allemaal positieve reacties. Van zowel de bewoners als van de gemeente. Dat is toch echt wel gaaf!”, sluit Allard Nieuwstraten van woningcorporatie Waterweg Wonen tevreden af. 

Nog meer weten over Vlaardings Geluk? 

Wat de nieuwe bewoners zo fijn vinden aan hun nieuwe thuis, vertellen zij u graag zelf: [link naar filmpje dat al op de huidige website staat onder ‘Vlaardings Geluk’] 

Tijdens de Buurmarkt, die op 27 september 2017 plaatvond, spatte de creativiteit er vanaf. Je ziet het hier: [link naar filmpje dat op de huidige website staat onder ‘Vlaardings Geluk’]