Vlaardings Geluk

Projectinformatie

Project Vlaardings Geluk
Locatie Vlaardingen
Opdrachtgever ERA Contour en Waterweg Wonen
Architect KOW architecten
Looptijd september 2011 - 2017

De Vlaardingse wijk Babberspolder-Oost bestond voornamelijk uit goedkope portiekwoningen. Die voldeden niet meer aan de wensen en veel oorspronkelijke bewoners trokken weg. De wijk verpauperde en kreeg een slechte naam. Woningcorporatie Waterweg Wonen besloot over te gaan tot sloop en vervanging door nieuwbouw, passend bij de actuele woonbehoefte. Op basis van een integraal vernieuwingsplan worden telkens deelgebieden herontwikkeld. Daartoe werkt Waterweg Wonen sinds 2006 intensief samen met ERA Contour. Het eerste project was Spiegelhof met 162 eengezinswoningen. Daarna volgde in 2011 Vlaardings Geluk.

Een grootschalig nieuwbouwproject met drie woongebieden, van elkaar gescheiden door een grote groenstrook. De eerste twee woongebieden hebben dezelfde opzet: de woningen zijn zo gesitueerd dat er in het hart een grote autovrije binnentuin ontstaat, met een bijzondere groene inrichting. Het derde gebied is anders van opzet en omvat onder andere een kleinschalig appartementengebouw en een tiental Waterwoningen.

Vlaardings Geluk I en II
Vlaardings Geluk I bestaat uit 78 koopwoningen en 44 huurwoningen en is midden in de crisis gebouwd. Door vooruitlopend op het bouwproces een modelwoning te realiseren boden we mensen de kans om de kwaliteit van het product te ervaren. Dit gaf een enorme boost aan de verkoop. Vlaardings Geluk II is in 2016 voltooid en bestaat uit 121 koopwoningen en 13 huurwoningen. De architectuurstijl van deze woningen is gelijk aan die van fase I, maar door het toepassen van andere materialen hebben ze wel een unieke uitstraling. Daarnaast zijn er twee nieuwe woningtypes geïntroduceerd om de verschillende doelgroepen nog beter te kunnen bedienen. Zo zijn er onder andere starterswoningen en een aantal duurdere twee-onder-een-kapwoningen gebouwd.

Voor en door bewoners
Bijzonder aan Vlaardings Geluk is dat de buurt in nauwe samenspraak met toekomstige bewoners is ontwikkeld. Door middel van enquêtes en klantenpanels konden zij hun wensen kenbaar maken. Deze wensen zijn verwerkt in het definitief ontwerp van de woningen. Hierdoor is Vlaardings Geluk echt een gezellige gezinswijk geworden en heeft een flinke impuls gegeven aan de transformatie van de wijk Babberspolder.

Duurzame Buurmarkt
Om overgebleven bouwmateriaal een nieuw thuis te geven hebben we in september 2014 de Buurmarkt georganiseerd. Hier konden de wijkbewoners van overgebleven bouwmaterialen zelf een tafel, bank of iets anders maken. Bekijk hier de video van dit duurzame initiatief.

Vlaardings Geluk III
Inmiddels is de bouw van Vlaardings Geluk III af. De laatste fase bestaat uit 16 appartementen en 59 eengezinswoningen. Een deel van de eengezinswoningen wordt gebouwd volgens het woningbouwconcept lekkerEIGENhuis, waarbij de toekomstig bewoners zelf hun huis kunnen samenstellen met behulp van de woningconfigurator.

www.vlaardingsgeluk.nl

 

GERELATEERDE REFERENTIES