Soete Veste, Bergen op Zoom

Stads en duurzaam wonen aan de nieuwe rand van de Bergse binnenstad, vlakbij het Groot Arsenaal. Mét ruimte. Mét een fijne tuin. En mét plek voor je auto. Het is er allemaal in de Soete Veste. ERA Contour heeft deze buurt als onderdeel van de wijk Nieuwe Vesting ontwikkeld. Eerder realiseerden wij daar ook Wonen aan de Ham en de Nieuwe Kaai. In de Soete Veste zijn 65 eengezinswoningen met een woonoppervlakte van 104 tot 206 m2 gebouwd.

Stoere kadewoningen en romantische hofjes
De stoere kadewoningen op de gerestaureerde verdedigingsmuren en kades in de Soete Veste vormen een mooi contrast met de romantische hofjes erachter. Via de poort tussen de kadewoningen kom je uit in een binnengebied met daarin de hofwoningen. Stads en stoer aan het water of liever intiem en sfeervol in het hofje? In de Soete Veste kan je alle kanten op.

Oog voor detail
De Soete Veste blinkt uit in bijzondere details en architectuur, sommige met een knipoog naar het verleden. Net als in het historische centrum dragen enkele kadewoningen een naam. Deze refereren op een vrolijke manier aan de periode dat op deze plaats alcohol uit melasse werd gewonnen. In de Soete Veste vind je woningen terug met namen als In de Klare Druppel, De Dubbele Neut en De Hartversterking. Het deelgebied “De Soete Veste” wordt gekenmerkt door de doorgaande kadestructuur aan de noord-, oost- en westzijde van dit deel van het plan. De woningen met robuuste uitstraling zijn met de voorgevel georiënteerd op de openbare ruimte en kade. Hiermee wordt aangesloten op de ruimtelijke structuren zoals die er zijn aan de Noord- en Zuidzijde haven. Langs de kade wordt het mooi wonen met uitzicht op het water en aan de Oostzijde op het Arsenaal.

Op drie plekken is er vanaf de kade een doorsteek richting het (stedelijk) hof. In dit autoluwe gebied is het meer "besloten en intiem" wonen. Korte rijen met woningen en sprongen in de gevel zorgen voor een gevarieerd beeld. Vanuit het hof zijn er spannende zichtlijnen richting het omliggende water. De oude bomen die hier zijn ingepast geven de openbare ruimte direct een groene uitstraling en sfeer. Dit autovrije binnengebied wordt een sfeervolle, kindvriendelijke en vooral bruikbare openbare ruimte waar bewoners en kinderen elkaar kunnen ontmoeten, verblijven en spelen. Door de gekozen fijnmazige verkavelingsopzet met korte straten, bouwblokken en informele routes ontstaat een woongebied met een bijzonder karakter en onderscheidende woonkwaliteit.

De woningen zijn geïnspireerd op de grachtenarchitectuur uit de 18e eeuw. Een schilderachtig straatbeeld, zuidelijke gezelligheid en een historische architectuur, dat is de Soete Veste. Het gebied is straks onderdeel van de nieuwe rand van de binnenstad en zorgt voor een buitengewoon aanzicht dat je even meeneemt naar vroegere tijden. Dat gebeurt door mede door veel variatie in verschillende typen architectuur en gedetailleerde elementen die zorgen voor een warme sfeer.

Stuur project door