SAWA

SAWA

Projectinformatie

Project SAWA
Locatie Aan de Maas, in het hart van het Rotterdamse Lloydkwartier
Opdrachtgever Nice Developers en ERA Contour
Architect Mei architects and planners
Looptijd 2022-2024

Met de komst van SAWA is Rotterdam een nieuw icoon rijker. Niet alleen is dit het eerste houten woongebouw van ruim 50 meter hoog in Nederland. Het is ook nog eens het gezondste. Want bouwen met hout is beter voor het milieu. En de meer dan 600 strekkende meter aan weelderige beplanting in en rond SAWA is goed voor de bewoners. Maar ook voor de buurt én voor de biodiversiteit in de stad.

Het getrapte gebouw met de royale groene terrassen doet je denken aan de rijstvelden in het Verre Oosten. In SAWA vind je 39 koopwoningen, 50 middenhuurwoningen en 20 vrijesectorwoningen onder één dak; van dekwoning tot balkonwoning en van terraswoning tot penthouse. Variërend van 51 tot 165 m2. Het resultaat is een stadse mix van bewoners – jong en oud door elkaar – die sociaal en duurzaam willen wonen in een hippe stadswijk. Met alle voorzieningen dichtbij. Én met waanzinnig uitzicht over de Maas of de stad Rotterdam.

Het gebouw is ontworpen om elkaar tegen te komen. En om naar elkaar om te kijken. Het gemeenschappelijke dek vormt dan ook het groene hart van SAWA. Hier moestuinieren en borrelen buren met elkaar, terwijl de kinderen veilig spelen. De horecagelegenheid en maatschappelijke voorziening in de plint van SAWA, zorgen voor nog wat extra leven in de brouwerij.

Op 10 november 2021 startte de verkoop van de 39 koopwoningen. Begin 2022 zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw gestart.

Dat SAWA in vele opzichten een revolutionaire ontwikkeling is, bleef niet onopgemerkt. Samen met Nice Developers en Mei architects and planners zijn wij ongelofelijk trots dat het ontwerp meerdere keren is onderscheiden voor zijn innovatieve ambities en duurzame kwaliteiten. Het is de kroon op ons werk!

"Dit is een nieuw concept, slim en esthetisch, energiebesparend en mogelijk het tipping point in de houtbouwrevolutie.”

Uit het juryrapport van de ARC20 Innovation Award

Steden sterker maken

Biodiversiteit van wijk en stad versterkt

Het ontwerp van SAWA draagt bij aan een gezond woon- en leefklimaat in de stad. Zowel voor de mensen, die steeds vaker te maken krijgen met wateroverlast, hittestress en verhoogde CO2-uitstoot, als voor de dieren, voor wie het leefgebied steeds kleiner wordt. Samen met stadsecologen en biologen is SAWA natuurinclusief ontworpen. Het groen is geïntegreerd in de balkons, terrassen en het dek. En voor elke plek afzonderlijk is de juiste beplanting gekozen. Ook zijn vele nestkasten in de architectuur verwerkt. Dit alles vergroot de biodiversiteit van de wijk en maakt dat SAWA aansluit op de bestaande ecologische structuren in de stad.

SAWA staat voor sociaal samenleven. Zo is het gebouw ook ontworpen. Je komt elkaar tegen op de galerijen. In de ruime entreehal. En op het gemeenschappelijke dek. En precies dat leefdek vormt dan weer een groene verbinding tussen het gebouw en omliggende groeninitiatieven, zoals de Tuin op de Pier.

Samen delen is iets dat SAWA stimuleert. Elektrische deelauto’s en -fietsen staan klaar voor ieders gebruik in de garage. En in de repairroom ligt het (tuin)gereedschap, voor ieders gebruik.

Bijna de helft van alle woningen in SAWA is middenhuur. Een bewuste keuze. Want zo worden de onmisbare beroepsgroepen voor de stad – zoals politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen - de mogelijkheid geboden om in de stad te blijven wonen. Wij hebben hen hard nodig!

De consument als co-producent

Pioniers en buurtbewoners denken mee

Zes pioniers dachten maandenlang intensief met ons mee over de woningen. Met hun inspanningen verzekerden zij zich van een woning in SAWA. En ontwikkelden wij de woningen die naadloos aansluiten op de woonwensen van de potentiële kopers en huurders.

Maar SAWA is er ook voor de buurt. En daarom gemaakt mét de buurt. Buurtgenoten van de Lloydpier dachten - samen met de mensen die graag in dit bijzondere gebouw wilden wonen - met ons mee. Tijdens online bijeenkomsten deelden zij hun meningen over de woningen. En droegen zij interessante ideeën aan voor het gebruik van de gezamenlijke ruimtes die SAWA biedt.

Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken over wonen. SAWA staat symbool voor een nieuwe generatie gebouwen. Bouwen in hout is gezond. In het ontwerp is ruimte voor groen en voor belangrijke dieren zoals vlinders meegenomen.

Robert Winkel van Nice Developers

360 graden duurzaam


Symbool voor een nieuwe generatie gebouwen
 

Het Klimaatakkoord van Parijs. De European Green Deal. De UN Sustainable Development Goals. Én de doelstellingen van de gemeente Rotterdam. Allemaal willen zij de CO2 uitstoot tot een minimum beperken. En wij ook! Daarmee was de ambitie om SAWA vrijwel volledig in hout uit te voeren, geboren. Want hout stoot geen CO2 uit, maar slaat het op. In SAWA wel 4.800 ton CO2, om precies te zijn. Eén woning in SAWA slaat daarmee net zoveel CO2 op, als zes keer vliegen naar Bali uitstoot.

De constructie van SAWA is opgebouwd uit Cross-laminated Timber (CLT). De bomen die worden gebruikt, zijn afkomstig uit duurzame Europese productiebossen. Voor elke boom die gekapt wordt, worden er drie terug geplant. De overige materialen die worden gebruikt zijn zoveel mogelijk biobased en voorzien van een materialenpaspoort.

SAWA wordt gebouwd volgens een modulair bouwsysteem van hout. Daarbij wordt gebruik gemaakt van droge, scheidbare oplossingen. Dus geen gietbouw. Heel fijn, want zo zijn de bouwmaterialen in de toekomst herbruikbaar. Een knap staaltje urban mining.

Het ontwerp van SAWA is gebaseerd op het Open Building-principe. Dat wil zeggen dat de hoofddraagconstructie uit vloeren, balken en kolommen bestaat. Dát biedt flexibiliteit. Zo kan het gebouw in de toekomst eenvoudig een andere functie krijgen, met grotere of juist kleinere appartementen. En dat draagt dan weer bij aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.

Bovendien is SAWA een installatie-arm gebouw, met een gezond binnenklimaat en met mogelijkheden voor aanpassingen in de toekomst. In de gevel hebben zij temperatuur- en CO2-gestuurde ventilatiekleppen.

De stadsverwarming waarop SAWA is aangesloten, is duurzaam. En op zowel de daken als op de zonnekroon op het hoogste punt, komen PV-panelen. De opgewekte energie van de PV-panelen wordt vervolgens weer gebruikt ter compensatie van het stroomverbruik in de algemene ruimtes. En om de deelauto’s en -fietsen mee op te laden.

De planten in de bakken op de balkons en terrassen vangen regenwater op en houden het vast. Dit helpt wateroverlast in de stad tegen te gaan. Ook zorgt de beplanting in hete zomers voor lagere temperaturen. Tot wel twee graden in de directe omgeving.
 

Het merendeel van de ontwerpoplossingen en technische uitwerkingen zijn los van elkaar gezien niet nieuw. De innovatie van SAWA zit hem in de samenvoeging van alle zaken die eraan bijdragen een woongebouw te bouwen van 50 meter hoog, waarvan de hoofddraagconstructie bijna volledig uit hout bestaat. En daarmee vormt SAWA het aantoonbaar bewijs dat het anders kan.

Nog meer weten over SAWA?

Wil je meer weten over dit unieke project? Kijk dan zeker eens op www.woneninsawa.nl.
Over de kernwaarden van SAWA lees je meer op de website van de architect: Mei architects and planners

Nominaties & awards

De flora en fauna van SAWA samengevat in een aantal cijfers

  • Voor elke boom die nodig is voor SAWA, planten we er 3 terug.
  • Ruim 600 strekkende meter aan plantenbakken geven SAWA een unieke groene aanblik. De planten zorgen voor waterberging, bieden beschutting en hebben een koelende werking.
  • Meer dan 140 nestkasten in de gevel bieden heel wat Rotterdamse vogelgezinnen een nieuw thuis.
  • 18 nestkasten zijn op maat gemaakt voor 8 vogelsoorten die op de Lloydpier een plek zoeken. Op het dak van de laagbouw is een speciale plek gemaakt voor de zwarte roodstaart.
  • Op het dek tussen de moestuinbakken vormen 9 mussentorens een veilige schuil- en woonplaats voor de mus.
  • Met een zorgvuldig geselecteerde mix van 18 soorten planten en bloemen is SAWA een fijne plek voor de Rotterdamse bijen en vlinders.
  • Kruiden halen de bewoners gewoon uit een van de 18 pluk- en moestuinbakken op het gezamenlijke dek.