Riedijkshaven, Dordrecht

Op de oorsprong van de Noord, de Oude Maas en de Merwede heeft ERA Contour in samenwerking met de gemeente Dordrecht het project Riedijkshaven ontwikkeld. Dit sluit qua indeling en vormgeving aan bij het monumentale karakter van de Dordtse binnenstad. De kwaliteit van de locatie, direct aan het water en grenzend aan de oude binnenstad, wordt weerspiegeld in het ontwerp van de woningen en de openbare ruimte. Het oude havengebied is daarmee getransformeerd tot een hoogstedelijk woongebied. Riedijkshaven is onderdeel van het project “De Drechtoevers”.

Kern van de ontwikkelingsstrategie was het ontwikkelen van kracht op de plek zelf, met name door het creëren van gedifferentieerde woondomeinen met een grote ensemblewaarde. Waar vroeger een scheepswerf was gevestigd, liggen nu drie woondomeinen; het Kadehuis met 46 moderne stadswoningen, het Havenhuis waarin een combinatie van appartementen en eengezinswoningen en een 16 verdiepingen hoog appartementencomplex met royale panorama appartementen. Daarnaast omvat het programma drie parkeergarages, commerciële ruimten en een kinderdagverblijf.

Riedijkshaven vormt inmiddels een belangrijk nieuw woongebied voor Dordrecht, met een nieuwe groep bewoners in een kwalitatief hoogwaardige omgeving. Een gedurfd project, zowel qua differentiatie in woonmilieus, prijscategorieën als in het aandeel appartementen in een stad met een weinig hoogstedelijke appartementencultuur. De samenwerking tussen de gemeente en de projectontwikkelaar, waarbij de gezamenlijke focus lag op het totale eindproduct en de drive om een gebied te realiseren dat werkelijk waarde toevoegt aan de stad, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van dit project.

Eind 2009 is het 34.000 kilo zware stalen brugdek van de brug in Riedijkshaven geplaatst. Een 300 ton zware kraan was nodig om het dek op de pijlers te zetten. Zwarts & Jansma Architecten heeft de brug ontworpen en Mobilis voerde hem in opdracht van ERA Contour uit. De brug bestaat uit betonnen landhoofden en tussensteunpunt, gefundeerd op stalen palen en een stalen klep met stalen hameistijlen. De brug wordt beweegbaar, zodat de Riedijkshaven een echte haven blijft. De bouw is het sluitstuk van de inrichting van de Schuttevaerkade en omgeving.

In 2007 is de Riedijkshaven genomineerd voor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling.

Stuur project door