Reddersbuurt

Projectinformatie

Project Reddersbuurt
Locatie Dordrecht
Opdrachtgever Woonbron Ontwikkelbedrijf
Architect Van der Ree & Vermeulen v.o.f.

In de Reddersbuurt in Dordrecht zijn 112 eengezinswoningen grondig aangepakt. De woningen uit 1953 waren toe aan grondige modernisering.

Verbetering energieprestatie
De energieprestaties en het klimaat in de woningen is sterk verbeterd door het isoleren van de schil, toepassen van HR++-isolatieglas en nieuwe kozijnen. Ook zijn de woningen voorzien van een nieuwe geïsoleerde dakkap en nieuwe zoldervloer. De kruipruimte is geïsoleerd en door de hele woning is asbestsanering uitgevoerd. De woning is voorzien van een nieuwe installatie met zonnepanelen en zonneboilers.

De meest in het oog springende maatregel is wel de verhoogde daken, waardoor de zolder een extra slaapkamer met vaste trap heeft gekregen.

Bewoners
Om deze renovatie in bewoonde toestand in goede banen te leiden, zijn voor de bewoners noodvoorzieningen aangelegd voor douche/toilet en keuken. Tevens stond de bewoners een wisselwoning ter beschikking als rustruimte/huiskamer. Het ERA Contour-team heeft de bewoners met verhuishulp voor de zolder bijgestaan en intensief begeleid.

Door met 2 parallelle bouwstromen te werken is de doorlooptijd 3 maanden ingekort.

Klaar voor de toekomst
De renovatie van eengezinswoningen maakt de Reddersbuurt klaar voor de toekomst. De woningen werden veelal verhuurd aan bewoners ouder dan 55 jaar, waarvan de kinderen het huis uit zijn. Om deze woningen gereed te maken voor de toekomst, waarbij jongere gezinnen weer de belangrijkste groep bewoners moet worden, is met name geïnvesteerd in het verbeteren van de energieprestatie en het bieden van voldoende leefruimte.

Na de renovatie zijn de woningen aangeboden in het “Te Woon”-concept. Hierbij mogen de bewoners beslissen of zij willen huren of kopen van de corporatie.