Porseleinen Hof, Delft

In de buurt Abtswoudse Hof komen de nieuwbouwprojecten Porseleinen Toren en Porseleinen Hof. Porseleinen Toren wordt een woontoren aan de Papsouwselaan, met op de begane grond horeca. Aan de Ambachtsstraat komen 17 bijpassende stadswoningen: Porseleinen Hof. Het project wordt uitgevoerd door projectontwikkelaar Synchroon samen met ERA Contour als bouwer.

Porseleinen Toren
De woontoren bestaat uit 85 vrije sector huurappartementen en ongeveer 200 m2 horeca op de begane grond waar straks iedereen gebruik van kan maken. De appartementen verschillen van grootte, van studio’s tot 3-kamerappartementen, en zijn tussen de 45 en 130m2. Op het dak komen een daktuin en skybar voor de bewoners. Verwarming en koeling van Porseleinen Hof wordt verzorgd middels het Egw-concept van Vaanster. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van de aanwezige apparatuur in het gebouw en er hoeven geen bronnen in de grond geboord te worden.

Duurzaamheid en toekomstbestendig
De kleinere studio’s zijn koppelbaar door sparingen in de dragende muren. Hierdoor kunnen in de toekomst de woningen vergroot worden als dit gewenst is. De gevel is demontabel en herbruikbaar door het gebruik van een kliksysteem. Op de daken zijn infiltratielagen opgenomen om stortbuien vast te kunnen houden en de daktuinen te voorzien van water. Stadsnatuur krijgt de ruimte in de gevelbeplanting en daktuinen. Voor mussen, gierzwaluwen, vleermuizen, bijen en insecten komen er nestgelegenheden in de gevels en daken. De milieu-impact is fors lager dan wettelijk vereist.

Porseleinen Hof
Naast de Porseleinen Toren aan de Ambachtsstraat komen 17 stadswoningen (koop): Porseleinen Hof. De woningen hebben een oppervlakte tussen de 125 en 170 m2 en krijgen daktuinen. Met het station en bushaltes om de hoek is een eigen auto eigenlijk niet meer nodig op deze woonplek. Ook de nabijheid van (elektrische) deelmobiliteit en de mogelijkheid voor het stallen van circa 300 fietsen dragen bij aan het verminderen van de Co2-uitstoot. Voor degene die wel gebruik willen maken van een (eigen) auto bevinden zich achter de woningen 29 parkeerplekken die toegankelijk zijn vanaf de Fabrieksstraat.

Uitstraling
De namen Porseleinen Toren en Porseleinen Hof komen niet uit de lucht vallen. Zowel de toren als stadswoningen krijgen wit geglazuurde gevelstenen en mat keramisch materiaal. Deze materialen zorgen voor de ‘porseleinen’ uitstraling.

Bouw gestart
De bouw is gestart in april 2022. De gebouwen zijn naar verwachting eind 2023 – begin 2024 af.

Stuur project door