Poptahof Purper, Delft

De Poptahof is een typische jaren zestig wijk in Delft; veel hoogbouw en een eenzijdig woningaanbod. In 2005 startten Woonbron en de gemeente Delft in 2005 een ambitieus vernieuwingstraject gericht op meer diversiteit. De Poptahof moest weer een buurt worden waar oude én nieuwe bewoners prettig wonen en leven en waar ondernemers en winkeliers weer succesvol zaken kunnen doen.

Kenmerkend voor de aanpak van de Poptahof is niet alleen een kwalitatief hoogwaardige fysieke vernieuwing (woningen en openbare ruimte) maar ook het sociaal- economische en culturele programma. De betrokkenheid van bewoners en ondernemers staat centraal. Er is gestart met de aanleg van het centrale park, zodat de vernieuwing direct zichtbaar zou zijn. Vervolgens is het eerste woonplan Purper gerealiseerd, deels renovatie, deels nieuwbouw.

De oorspronkelijke flat met 99 appartementen is omgevormd tot een gebouw met 84 gerenoveerde appartementen. Vanwege de slechte staat van de flat besloot de opdrachtgever om het gebouw helemaal te strippen en opnieuw in te delen. Alleen het skelet is blijven staan. De entrees hebben nieuwe liften gekregen en zijn ruimtelijk opgezet. Alle woningen zijn van binnen volledig vernieuwd. Op deze manier konden nieuwe woningtypes worden gerealiseerd. Rondom de flat zijn in carrévorm 58 nieuwbouwwoningen en -appartementen gerealiseerd.

De woonblokken zijn met elkaar verbonden door een ‘communitydek’ dat boven het parkeerterrein op maaiveld ligt. Hier bevinden zich de toegangsdeuren van de woningen en de flat. De vier imposante bomen die al het op het terrein stonden, zijn behouden gebleven en zijn opgenomen in het communitydek.

In 2012 ontving Woonbron de Haaglanden Woonaward voor de ontwikkeling en realisatie van woonplan Purper.

Gerelateerde referenties

Stuur project door