Mi Oso, Amsterdam

Mi Oso. Het is Surinaams voor ‘mijn (droom)huis’. Een naam die is geïnspireerd op de culturele achtergrond van deze grootste bevolkingsgroep in Amsterdam-Zuidoost. En die naadloos aansluit op de warme sfeer en architectuur van deze nieuwe woonwijk. Dankzij de witte gevels, de groene luiken en de veranda’s van de 42 eengezinswoningen waan je je in Paramaribo. Een gevoel dat wordt versterkt door de gezamenlijke tropische binnentuinen. Maar er zijn ook Hollandse invloeden, zoals de oranje pannendaken en de groene kleuraccenten. De architectuur van de galerijflat met 84 sociale huurappartementen is geïnspireerd op de grotere gebouwen in Paramaribo. Zo is de galerij vormgegeven als veranda met fijne zitplekken en heeft het gebouw een overstekend schuin dak. De bewoners genieten bovendien van grote terrassen en ruime balkons op hoge kolommen. Nu begrijpt u waarschijnlijk waarom dit ‘het warmste project van Amsterdam’ wordt genoemd.

Een wijk voor iedereen 
Met ruim 20% van de door het publiek uitgebrachte stemmen ontving Mi Oso in 2021 de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. De kroon op ons werk! Kortvoort is een ontwikkelbuurt waarin de gemeente Amsterdam investeert. Op het gebied van leefbaarheid, de kwaliteit van de openbare ruimte en in de bouw van woningen en openbare voorzieningen. Met eenderde koopwoningen en tweederde sociale huur biedt Mi Oso in deze wijk een thuis voor mensen met diverse achtergronden. “Iedereen kan hier wonen. En veel mensen willen dat ook”, stelt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens. Inmiddels komen de bewoners uit alle windstreken. 

De locatie is van origine bestemd voor openbare voorzieningen en bestaat uit twee scholen, een gymzaal, een wijkcentrum en een kerk. De woonblokken van Mi Oso brengen structuur aan het verrommeld gebied. Collectiviteit en ontmoetingen staan in dit concept centraal, met onder meer de gezamenlijke binnentuinen en veranda’s aan de buitenzijde. De woningen en omgeving sluiten goed op elkaar aan. Bewoners gebruiken de doorlopende veranda’s als verlengstuk van hun woning. En dat brengt gezelligheid en saamhorigheid.

Voor mensen, niet bouwnummers
Tijdens de bouw prijken op het kantoor en in de bouwkeet vrolijke polaroidfoto’s van alle kopers. Om ons elke dag te realiseren voor wie wij aan de slag zijn. Wij bouwen namelijk fijne buurten voor mensen. Niet voor bouwnummers! 

Gasloos en rainproof 
De 126 woningen van Mi Oso zijn allen aangesloten op een warmtenet dat hen voorziet van (vloer)verwarming en warm tapwater. Een gasaansluiting is daarom niet meer nodig. Om de buurt rainproof te maken, staan de nieuwe woningen hoger dan het straatniveau. Zo blijven de kruipruimtes droog in deze buurt, die een hoge grondwaterstand kent. De regenpijpen van de daken zijn van de woningen afgekoppeld, zodat het water direct op straat stroomt en de riolering wordt ontlast. Dit water stroomt in de wadi’s die de gemeente Amsterdam langs de voetpaden heeft aangelegd. Via de tropische beplanting en de bodem, komt het regenwater in een drain. Voor extreem grote regenbuien is er een overloopvijver. Is deze vol, dan wordt het overtollige water afgevoerd naar het regenriool.  

Stuur project door