Linck in de Binck

Linck in de Binck

Projectinformatie

Project Linck in de Binck
Locatie Den Haag, in de Binckhorst aan de Fokkerhaven
Opdrachtgever ERA Contour
Architect JVST
Looptijd 2021 – 2025

Linck in de Binck is niet zómaar een woon-werkgebouw. Het is er één met een verhaal. Stoer en robuust. Net als het rauwe voormalige bedrijventerrein waarop het verrijst. Een gebied dat volop in ontwikkeling is. Waar de energie bruist. En de street art schittert. Én, Linck is groen. Ongelofelijk groen. Zeg maar gerust: natuurinclusief.

Maar wat Linck écht bijzonder maakt, is zijn sociale hart: het atrium. Op de trappen in deze groene oase, die vanaf de begane grond tot aan de bovenste verdieping door het gebouw kronkelt, komen de buren elkaar tegen. Net als in de verschillende kleine binnentuinen - de zogeheten tuinpockets - die als vertakkingen door het gebouw lopen. Met zijn sociale hart verbindt Linck. Op meerdere niveaus. De buren met elkaar. Buiten met binnen. En de straat met het interieur.

Het industriële gebouw biedt 77 lofts, appartementen en maisonnettes verdeeld over 15 etages. De plattegronden zijn divers. Er is er bijna niet één hetzelfde. En die variatie aan woningtypen en -grootten, zorgt voor een bijzondere mix van bewoners. Van single tot verliefd-verloofd-getrouwd. En van carrièremakers tot pensioengenieters. Eén ding hebben zij gemeen: állemaal zijn zij pioniers die het avontuur in de Binckhorst aandurven!

Linck in de Binck biedt overigens meer dan alleen wonen. Ook is er ruimte voor horeca. En kleine creatieve ondernemers vinden er een fijne werkplek, in de plint van het gebouw.

De bouw van Linck in de Binck start naar verwachting in december 2022. Met deze startperiode is de verwachte oplevering van de eerste woningen begin 2025.

Steden sterker maken

Slimme stadsontwikkeling: van industrie naar wonen, werken & genieten

Den Haag groeit hard. De komende jaren naar verwachting met meer dan 4.000 inwoners per jaar. De groeiende vraag naar woningen vraagt om slimme stadsontwikkeling.

De Binckhorst is vanwege zijn omvang en de ligging vlak bij het centrum en stations, een belangrijk transformatiegebied. De oude industrie maakt plaats voor een stoere plek om te wonen, te werken, te ontmoeten en te genieten.

De ambitie van de gemeente is helder: hier moet een gemengde, levendige stadswijk verrijzen. Eén met een rauw randje, zodat de industriële uitstraling van dit ooit binnenstedelijke bedrijventerrein behouden blijft. Maar liefst 5.000 woningen komen er. En er moet plaats blijven voor het MKB, met name voor de creatieve industrie en oude ambachten.

Dát klinkt als een ambitie die ons op het lijf geschreven is. Met de komst van Linck in de Binck - en zijn pionierende bewoners! - mogen wij dan ook een belangrijke bijdrage leveren in het realiseren van die ambitie. #sterkesteden #gelukkigebewoners

Linck is net als de gebouwen in New York! Maar de groene uitstraling en de locatie in de stad, dát is de perfecte combinatie.

Tom & Lynn, twee jonge toekomstige

De consument als co-producent

Community van pioniers

Er komt een moment dat de Binckhorst 5.000 woningen telt. Maar zover is het nog niet. De nieuwe bewoners van Linck in de Binck zijn pioniers van het eerste uur. De voorzieningen die je in een woongebied mag verwachten, die zijn er nog even niet. Toch durft deze community van pioniers het aan. Zij kiezen bewust voor het rauwe. Voor the urban feel. Voor de mix van bewoners. Én voor het groen. Het hele vele groen.

360 duurzaam

Groen, sociaal en gezond wonen in één gebouw

Met de ambitie dat Den Haag in 2030 een klimaatneutrale stad is, wordt bij nieuwe ontwikkelingen gekozen voor duurzaamheid. De Binckhorst heeft daarin een voortrekkersrol gekregen. De gemeente zette zelf de vergroening van het gebied al in gang. Met nieuwe bomen en plantvakken. En door hier over enige tijd een parkachtige openbare tuin aan te leggen. Bovendien is de Binckhorst één van de tien energiewijken waar de gemeente samen met bewoners en bedrijven plannen maakt voor de overstap naar schone energie. De wijk krijgt schone energie in plaats van aardgas.

Linck in de Binck is natuurinclusief. Daarmee geeft het gebouw een stukje natuur (terug) aan de stad. Dieren en planten hebben hun eigen plekje in het gebouw. In totaal telt Linck zo’n 3.600 planten: 3.000 buiten en 600 binnen. Het zijn wel 110 verschillende soorten planten. 318 nestkasten die in de architectuur zijn verwerkt, bieden ook vogels, insecten en vleermuizen een fijn thuis in Linck.

Deze planten en nestkasten creëren niet alleen meer leefomgeving voor de dieren in de stad. Ook zorgt het voor minder warmteoverlast. De planten hebben bovendien een positief effect op de gezondheid van de mensen. En zeg nou zelf: het ziet er natuurlijk ook gewoon heel tof uit.

Maar goed, al dat water om die planten te verzorgen? Dát wordt opgevangen en gebufferd op de daken. Met een slim, duurzaam bewateringssysteem wordt de beplanting in het atrium, in de tuinpockets en in de tuinloggia’s het hele jaar door verzorgd. 

Waarom Linck? Omdat het authentieke, het industriële, blijft zoals het is. Dat in combinatie met nieuwbouw-voor-de-toekomst, met de innovatieve ideeën die daarbij komen kijken

Tom & Lynn, twee jonge kopers

Nog meer weten over Linck in de Binck?
Op www.linckindebinck.nl vind je meer informatie over het project en over de verschillende woningtypen. Je leest er mooie verhalen en het laatste nieuws.
Meet the architect! Jaakko van ‘t Spijker vertelt je in twee boeiende minuten waarom Linck in de Binck zo’n mooie woonplek is. En anders dan anders is.

Linck meets Tom & Lynn, een jong stel dat niet kan wáchten om naar Linck te verhuizen.

Linck meets Jacqueline & Ferenc; die na een leven vol mooie reizen nu neerstrijken in Linck.

En een tof filmpje van de gemeente Den Haag over dé verrassing van Den Haag. Want dát is de Binckhorst! Het filmpje is al wat ouder, maar nog helemaal spot on.

Maar liefst 318 dierenverblijven zijn opgenomen in Linck. Wil je weten voor welke dieren?

Wij zetten het even voor je op een rij:  

  • 87 zomer- en winterverblijven voor vleermuizen.
  • 75 nestkasten voor de gierzwaluw.
  • 6 kasten voor de zwarte roodstaart, een echte rotsbewoner. Deze zijn ook geschikt voor de kwikstaart die hier mogelijk straks ook zijn plekje vindt.
  • 10 dubbelkasten voor mussen.
  • 140 voorzieningen voor wilde bijen en vlinders.