Kraaipan, Amsterdam

In co-makership met Ymere is in de Amsterdamse Transvaalbuurt het project Kraaipanschool gerealiseerd. Dit project omvatte het renoveren en herbestemmen van de voormalige Kraaipanschool, de sloop van 48 woningen met daaropvolgend nieuwbouw van twee woonblokken aan de Hofmeyrstraat, de Kraaipanstraat en de Transvaalkade.

Voormalige Kraaipanschool
Het nieuwbouwproject de Kraaipanschool aan de Hofmeijerstraat in Amsterdam heeft zijn naam te danken aan de oude monumentale school in het hart van Amsterdam. De buitenkant van het schoolgebouw is – met veel gevoel voor de oorspronkelijke stijl – gerenoveerd. De binnenkant is volledig getransformeerd; de oude klaslokalen zijn omgebouwd tot 10 appartementen en 3 ruimten voor zorginstanties voor stichting Ypsilon.

Rijke historie
Het pand heeft een rijke historie. In de Tweede Wereldoorlog is de zolder van de school gebruikt als onderduikadres onder leiding van Eli van Tijn, hiervoor is aan de voorgevel een monument geplaatst, dat tijdens de bouw goed beschermd moest worden. De gevelkozijnen vielen onder monumentenzorg van de gemeente Amsterdam, waardoor het proces de nodige aandacht heeft vereist. Co-maker Nijhuis (kozijnen) heeft hier een mooie klus geleverd. De “nieuwe” kozijnen integreren prachtig in de oude gevel.

Co-makership
Co-makership met Ymere is een project overstijgende en intensieve samenwerking tussen Ymere en ERA Contour (co-makers) en de adviseurs (co-actoren) op basis van wederzijds respect en vertrouwen. Een bekroonde samenwerking, want op 17 december 2013 heeft de Kraaipan de Zuiderkerkprijs gewonnen voor beste woningbouwproject in Amsterdam. In 2014 is de Kraaipan winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2014.

Sneller, beter, leuker en goedkoper
De gezamenlijke aanpak en de herverdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen de co-makers en co-actoren maakt een centrale regie mogelijk en zorgt ervoor dat de ontwikkeling en de bouw van een project sneller, beter, leuker en goedkoper is verlopen. Bij de Kraaipanschool is door deze co-creatieaanpak het project 20 procent sneller dan de contractplanning worden opgeleverd! Een project waar ERA Contour trots op is.

Stuur project door