The Hudsons, Rotterdam

Dat je als gezin écht de stad niet uit hoeft, bewijst The Hudsons. Grenzend aan één van de grootste dakparken van Europa, in het multiculturele Bospolder-Tussendijken, ligt deze sfeervolle stadswijk. Vijf woonblokken met elk een eigen karakter, bieden een variatie aan drie- en vierlaagse eengezinswoningen, bijzondere hoekwoningen en appartementen. De binnenwerelden zijn verrassend, met in elk blok ruimte voor de - deels gezamenlijke - achtertuinen. De eengezinswoningen hebben, naast een privétuin, grote raampartijen van de vloer tot aan het plafond met fraai uitzicht op de binnentuin, het Dakpark of de gezellige tussenstraatjes. Je zou er bijna vergeten dat je middenin de stad woont, met winkels en restaurantjes om de hoek.

Steden sterker maken

Sterke wijk, gelukkige bewoners

Mooie gesprekken met bewoners op straat, in het buurthuis en op de markt legden het DNA van de wijk bloot. Zij leidden tot een aantal uitgangspunten waarop het concept van The Hudsons is ontwikkeld: doorgroei vanuit de buurt, ruimte voor de groei van gezinnen, de bestaande buurt verbinden met het Dakpark en de bewoners betrekken bij de indeling van de gezamenlijke binnenplaatsen.Bospolder-Tussendijken - ‘BoTu’ voor intimi - heeft de potentie om uit te groeien tot een succesvolle, rustig stedelijke wijk. Een buurt waarin kinderen gegarandeerd kunnen buitenspelen en waar de sociale verbinding sterk is. The Hudsons dragen daar hun steentje(s) aan bij. Door met de koopwoningen meer variëteit te bieden in een wijk die verder voor zo’n 90% bestaat uit huurappartementen. En door gezinnen in de stad te behouden met ruime woningen met een achtertuin, in een buurt waar het fijn opgroeien is.

De stedenbouwkundige opzet zorgt ervoor dat The Hudsons de wijk Bospolder-Tussendijken op natuurlijke wijze verbindt met het Dakpark. Zo zijn de vijf woonblokken geïnspireerd op het al bestaande stratenpatroon en de huidige bebouwing. Richting het Dakpark krijgen hun gevels een meer open karakter en de buitenzijden worden steeds lichter van kleur. Dankzij de autovrije doorsteekjes kan iedereen uit de wijk veilig naar het Dakpark wandelen. Zo ontmoeten de bewoners van de verschillende culturen elkaar en ontstaat een fijne, gemengde buurt.

ERA Contour voelt zich sterk maatschappelijk betrokken bij de gebieden waarin zij bouwt. Buurten sterker maken en bewoners gelukkig(er), is tenslotte onze ambitie. Alle reden dan ook om ons aan te sluiten bij de raad van advies van Delfshaven Coöperatie. Samen met hen helpen wij de wijk Bospolder en haar bewoners naar een hoger niveau te komen. Enthousiaste collega’s gaven sollicitatietrainingen en gastlessen aan leerlingen van de naastgelegen school. Ook helpen wij inwoners van Rotterdam West - jong en oud - naar een plek op de arbeidsmarkt door hen werkervaringstrajecten aan te bieden op onze bouwplaatsen.

“Net als de coöperatie geloven wij in ondernemerschap als succesfactor om wijken te verbeteren. Samen met de bewoners en de andere partners van Delfshaven Coöperatie maken we de vele initiatieven voor de lange termijn concreet.
Yffi van de Berg, senior conceptontwikkelaar bij ERA Contour

Bovendien biedt The Hudsons mooie kansen voor ondernemers met een groot sociaal hart. Want hoe maatschappelijker hun concept, hoe meer het initiatief de buurt sterker maakt en hoe meer opleidingsplekken het biedt voor jong talent uit de buurt, hoe groter de kans dat zij een van de twee ruimtes in de plint bemachtigden. Én, hoe aantrekkelijker de koopvoorwaarden!

De consument als co-producent

Doorstroming in de wijk

Geïnteresseerden deden actief mee aan de workshops die in de ontwikkelfase plaatsvonden. In de zoektocht van BPD en ERA Contour naar kopers die actief willen bijdragen aan de buurt, kregen deze deelnemers een streepje voor. Dat gold ook voor bewoners van Bospolder, die aan de voorwaarden voldeden. Want alleen zo kan er echt doorstroming in de wijk plaatsvinden. En dát was een van de uitgangspunten voor The Hudsons.

Het resultaat is een moderne stadse mix van kopers. Zij komen grotendeels uit de wijk Bospolder-Tussendijken, maar ook uit omliggende wijken zoals Spangen en Middelland. En uit andere Rotterdamse wijken.

Hier passeren straks veel mensen op weg naar het Dakpark. Het is toch top dat er straks overal bankjes staan en kinderen spelen. Ik hoop echt dat de Hudsonaren hun enthousiasme en kwaliteiten willen inzetten voor initiatieven in de wijk.
Marleen ten Vergert, wijkmanager Bospolder-Tussendijken

360 graden duurzaam

Kansen en mogelijkheden door samenhangende duurzame gebiedsaanpak

The Hudsons zijn onderdeel van één van de vijf wijken die door de gemeente Rotterdam is aangewezen voor een samenhangende duurzame gebiedsaanpak. En dat betekent veel kansen en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en efficiënt omgaan met energie.

Zo zijn de woningen en appartementen gasloos. Als eerste in hun buurt zijn zij aangesloten op stadsverwarming, waardoor zij gebruik maken van de energie die vrijkomt uit bijvoorbeeld restwarmte van de grote bedrijven en de havens in de omgeving.  De rest van de wijk zal in de toekomst hun voorbeeld volgen.

Ook kleuren delen van het dak mooi groen door planten en grassen. Op een groot aantal daken van de vijf woongebouwen liggen bovendien PV-panelen die zonne-energie opwekken. Deze zorgen ervoor dat de algemene voorzieningen van The Hudsons kunnen draaien. De energie die deze panelen opwekken, wordt terug geleverd aan het stroomnet. En dat wordt keurig verrekend met de Vereniging van Eigenaren.

Stuur project door