Happy Days

Happy Days

Projectinformatie

Project Happy Days
Locatie Zoetermeer
Opdrachtgever ERA Contour en Synchroon
Architect ECHO Urban Design, Kolpa Architecten en MIX architectuur
Looptijd 2018 - 2024

Wonen met het gevoel dat je elke dag op vakantie bent. Dát is Happy Days. Aan de rand van de wijk Oosterheem in Zoetermeer ontwikkelt zich een bijzondere buurt, die in niets lijkt op de traditionele woonwijk. Helemaal ontworpen vanuit de gedachte hoe heerlijk het leven buiten op de camping is.

Happy Days bestaat uit 165 koopwoningen en 40 appartementen voor sociale huur. De keuze is groot. Er zijn dijkwoningen, terpwoningen en waterwoningen. Van vrijstaand tot vier-onder-één-kap. In kleine groepjes staan zij losjes in het groene, parkachtige gebied. Strakke rijen met huizen vind je hier zéker niet. En auto’s evenmin. Want die rijden en parkeren aan de buitenrand. In het ‘binnengebied’ ligt een mooi park waarin de kinderen veilig kunnen spelen en op avontuur kunnen gaan in de natuur. Nét als op vakantie!

De natuur speelt in Happy Days een hoofdrol. De bomen, heesters, bloemen en het water in het licht glooiende landschap, trekken vogels, bijen en vlinders aan. Het gevoel van ‘altijd op vakantie’ komt hier gegarandeerd tot leven. Vanaf hun veranda - die elke koopwoning heeft – genieten de bewoners in alle rust van het uitzicht op deze natuur. En maken zij al snel een gezellig praatje met hun buren in deze met-elkaar-buurt.

Happy Days wordt in fasen ontwikkeld. De verkoop van de eerste woningen startte op 4 juni 2021. Naar verwachting starten wij in het tweede kwartaal van 2022 met de bouw.

Wij zijn sociale types. We vinden het fijn om goed contact met de buren te hebben. Niet dat je de deur bij elkaar plat loopt, maar wel dat je een goed gevoel hebt bij de mensen die naast je wonen. Dat je een beetje op elkaar let en elkaar kunt helpen.

Virish en Roshnie, twee blije, toekomstige bewoners van Happy Days

Steden sterker maken

365 dagen op vakantie, midden in de stad

De komst van Happy Days en de hoge kwaliteit van deze nieuwe buurt leveren een belangrijke bijdrage aan de woningbouwambities van de stad Zoetermeer. De gemeente wil de komende jaren namelijk tien- tot zestienduizend extra woningen bouwen. Speerpunten daarbij zijn onder andere: groen, duurzaamheid en prettig samenleven. Deze sluiten naadloos aan op de pijlers van ERA Contour. En komen dan ook duidelijk terug in deze nieuwe, groene buurt.

Deze woningen leveren een mooie bijdrage aan onze ambitie om in de komende 10 tot 15 jaar tenminste 700 woningen per jaar bij te bouwen. Dit is een bijzonder woonconcept waar avontuur, groen, sport en ontmoeten centraal staan. Een aanwinst voor de stad!

Marc Rosier, wethouder Stedelijke ontwikkeling in Zoetermeer tot januari 2022

Het voormalige bedrijventerrein Dwarstocht verdwijnt en maakt plaats voor een unieke woonbuurt, midden in het groen.

Happy Days is ook voor ons als ontwikkelaar een bijzonder project. Wij realiseren namelijk een woonwijk met veel natuur en met relatief weinig woningen. En dat midden in de stad. In de regio van Zoetermeer is er nog geen andere buurt zoals deze. #innovatie #lef

De consument als co-producent

'Vrijbuiters’ denken actief mee

Bijna vanaf dag één zijn geïnteresseerde consumenten betrokken bij de ontwikkeling van Happy Days. Tijdens workshops, een informatiemarkt en via een klantenpanel delen zij hun wensen voor deze nieuwe buurt.

Daarnaast denken zo’n vijftien sú-per enthousiaste stellen en gezinnen actief mee over Happy Days. Als ‘Vrijbuiters’ spelen zij een belangrijke rol bij de invulling van de plannen. Tijdens meerdere bijeenkomsten praten zij onder andere over de manier waarop de toegang tot de buurt georganiseerd moet worden, net als over het verkeer in en rondom Happy Days. Ook denken zij mee over de natuur, de voorzieningen in het gebied en over het beheer daarvan.

360 graden duurzaam 

Een hoofdrol voor de natuur

In Happy Days is een hoofdrol weggelegd voor de natuur. Bij het ontwerp was de bestaande omgeving het vertrekpunt. Door klimaatadaptatie, ecologie en biodiversiteit vanaf het begin te combineren met de infrastructuur, stedenbouw en beplanting, signaleerde het ontwerpteam veel kansen en speelde hierop in.

De parkachtige omgeving is straks ingericht aan de hand van drie biotopen: bos, dal en bloemrijk hooiland. Het resultaat? Een gevarieerd, licht golvend landschap met veel bomen, heesters en bloeiende planten die allerlei vogels en insecten aantrekken. Zo ontwikkelt de natuur in Happy Days zich snel tot een ecologisch systeem dat zichzelf voedt en in stand houdt. Nestkasten aan de huizen bieden schuilplaatsen voor zwaluwen, huismussen en vleermuizen.

In 2019 won het ontwerp de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen van de Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging. Vooral de manier waarop flora, fauna en wonen allemaal samenkomen in een natuurinclusief ecosysteem maakt Happy Days zo bijzonder, volgens de juryleden. 

Dat Happy Days klimaatadaptief wordt gebouwd, blijkt onder meer uit de gebruikte materialen. Zo wordt voor de veranda’s de duurzame hardhoutsoort Bilinga gebruikt. Ook zijn de woningen gasloos. Het binnenklimaat wordt geregeld met een warmtepompinstallatie. De elektriciteit die daarvoor nodig is, wordt weer opgewekt door zonnepanelen. 16 Woningen zijn ook nog eens levensloopbestendig.

Al dat groen straks om ons heen, lekker buiten zijn op de veranda en midden in de reuring met spelende kinderen en buren om ons heen. Ik kan niet wachten tot we gaan verhuizen.

Lies en haar man, enthousiaste Vrijbuiters

Nog meer weten over Happy Days?

Op www.happydayszoetermeer.nl vind je meer informatie over het project. Ook kun je daar zien hoe de buurt en de verschillende woningen er straks uitzien.

In dit filmpje vertellen wij je meer over de opzet van deze unieke wijk. 

Wil je weleens zien hoe zo’n co-creatie sessie met geïnteresseerden eruitziet? Kijk dan zeker even naar dit filmpje.