Florijn, Amsterdam

In 1975 is de 13.000ste woning van het nieuwe stadsdeel Amsterdam Zuidoost af. Twintig jaar later start een grote herstructurering die van de Bijlmer weer een plek moet maken waar mensen graag willen wonen.

ERA Contour initieerde een studie naar de herpositionering van oude Bijlmerflats in de F-Buurt. Naast renovatie van delen van de bestaande honingraatflats tot koopappartementen, komen er nieuwe eengezinswoningen.

De binnenstraat die over de hele lengte van de flat liep is verwijderd en vervangen door plintwoningen met ateliers. Zo zorgden we voor zicht op de straat, waardoor de mensen zich veiliger gingen voelen. Voor de flat Florijn maakten we een renovatieplan met diverse nieuwe woningtypen zoals groepswoningen voor studenten en seniorenwoningen. In de plint van de flat, voorheen bergingen, kwamen nieuwe woningen. De nieuwe bergingen werden in kleinere clusters opgezet buiten het complex. Hieromheen verrezen de nieuwbouwwoningen. Zo werd de sociale veiligheid verbeterd en wisten we nieuwe doelgroepen aan te trekken naar de wijk.

Het resultaat is een vernieuwde wijk met een gezonde mix aan huizen waar mensen weer met trots wonen. In 2004 wordt de laatste woning opgeleverd. Feest! Een nieuwe toekomst voor de Bijlmer: niet somber meer maar kleurrijk en uniek.

Gerelateerde referenties

Stuur project door