Florena, Amsterdam

In 1993 maakte de gemeente Amsterdam haar plannen bekend om de Bijlmermeer zowel ruimtelijk als sociaal te willen vernieuwen. Met de studie “De metamorfose van Frissenstein en Fleerde” heeft ERA Contour in overleg met de gemeente, de woningcorporatie Nieuw Amsterdam en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om delen van de bestaande honingraatflats te verbouwen tot koopappartementen. Dit bleek mogelijk wanneer naast de herpositionering van de flatgebouwen ook nieuwbouwwoningen konden worden gerealiseerd.

Het programma bestond uit het herpositioneren van 97 appartementen in Frissenstein en Fleerde en nieuwbouw van 174 laagbouwwoningen in diverse financieringscategorieën, waaronder eenderde sociale huur. De stedenbouwkundige uitgangspunten zijn vertaald in eengezinswoningen met veel vierkante meters, gesloten
bouwblokken en sociale controle door grondgebonden woningen.

Met hoogniveau inbouwpakketten zijn de overgebleven wooneenheden van de flats getransformeerd tot aantrekkelijke verkoopappartementen. De meerwerkpakketten hielpen de bewoners om de inrichting van de woning naar hun hand te zetten. In de behouden flats zijn op de begane grond bergingen vervangen door maisonnettes. De fietsen worden gestald in gemeenschappelijke bergingen. Op de kop zijn appartementen omgebouwd tot maisonnettes. Alle appartementen hebben een opknapbeurt gekregen.

Fleerde ligt tussen laagbouwwoningen en is gekoppeld aan een overdekte en afgesloten parkeergelegenheid en een aantal eengezinswoningen. Frissenstein ligt aan de rand van het plan en heeft een chique ligging aan het water. Om mensen enthousiasmeren voor het project is veel aandacht besteed aan de marketing en communicatie. De flats stonden al geruime tijd leeg en het was daarom van groot belang de omwonenden en geïnteresseerden in een vroeg stadium te laten zien wat er allemaal ging gebeuren.

Stuur project door