ERA-flat Purmerhoek, Capelle a/d IJssel

Purmerhoek is één van de originele ERA flats waarvan zijn er in ons land zo’n 50 staan. Gebouwd in de periode waarin de woningnood het hoogst was. De Purmerhoek flat is met haar 14 etages en 504 appartementen imposant. Toch valt meteen de ruimte eromheen op: het vele groen en het uitzicht op het polderland. Na ruim 60 jaar intensief gebruik, is het in 2019 tijd voor een stevige upgrade. De flat wordt toekomst proof door deze te isoleren en klaar te maken voor het gasloze tijdperk. Ook het wooncomfort van de bewoners wordt verbeterd. Door de toiletruimte te moderniseren en in sommige gevallen ook de badkamer en de keuken. Leidingen worden netjes weggewerkt. Het houtwerk opnieuw geschilderd. Enkelglas vervangen door triple-A glas. En de entrees, die krijgen een nieuwe indeling en uitstraling, om zo het veiligheidsgevoel van de bewoners te vergroten. Na anderhalf jaar keken opdrachtgever woningcorporatie Havensteder, Team ERAflats en de bewoners tevreden terug. “Het is de overlast dubbel en dwars waard geweest”, lacht bewoner John, die al 46 jaar samen met zijn vrouw Henny in Purmerhoek woont.

Steden sterker maken

Een tweede leven en nieuwe kansen

In 2019 wordt Purmerhoek grondig gerenoveerd in opdracht van corporatie Havensteder. Team ERAflats – een vof van ERA Contour en Smits Vastgoedzorg – kent de ERA flats door en door. In anderhalf jaar tijd worden de 504 woningen volgens een strak opgezette operatie geïsoleerd en gemoderniseerd. Elf dagen per woning.  

De ERA-flats blinken dan misschien niet uit in schoonheid, maar ze zitten bijzonder slim in elkaar. De kracht van het ontwerp zijn de ruime appartementen, de vrijheid en flexibiliteit qua indeling. En de open ruimte eromheen.  

Waar mening flat uit de jaren zestig en zeventig is gesloopt, staan alle ERA-flats nog fier overeind. Dat wij het erfgoed van ons bedrijf een tweede leven mogen geven, maakt ons trots. Het gebouw kan minimaal weer 25 jaar vooruit. Zo kunnen de bewoners hier gewoon blijven wonen. Samen met hun hun fijne buurtjes. Alleen nu een stuk comfortabeler en energiezuiniger. 

De renovatie van de Purmerhoek flat biedt óók nieuwe kansen. Zoals voor Anthonie, Amjad, Mbobe, Harold, Ernesto en Eduard. Allemaal hebben zij hun eigen verhaal. Of ‘rugzak’, zo je wilt. Deze mannen, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, krijgen een werk(ervarings)plaats aangeboden. Enthousiast dragen zij op hun eigen manier hun steentje bij aan het project. Een groot succes! 

De consument als co-producent

Zelf de kleuren en materialen kiezen

Zo’n 60 jaar geleden werd bij het ontwerp van de ERA-flats rekening gehouden met de wensen van bewoners. De indeling van het appartement was flexibel en kon men zelf bepalen. Behoorlijk revolutionair voor die tijd! Ook nu tijdens het groot onderhoud is de wens van de bewoner leidend.  

Bij de officiële start van de werkzaamheden, verrassen Havensteder en Team ERAflats de bewoners van de flat met drie picknicktafels voor op het veldje achter het gebouw. Zo bedanken zij de Purmerhoekers op voorhand voor hun begrip tijdens de werkzaamheden. Met dit cadeau ging een wens van de bewonerscommissie in vervulling. 

Een grootonderhoud traject doet inbreuk op de privacy van de bewoners. Reden om hen zo goed mogelijk bij het proces te betrekken. In de voorfase is er veel overleg met de bewoners en met de bewonerscommissie. Zo worden zij optimaal voorbereid op wat er gaat komen. Zodra de werkzaamheden starten, is de wooncoach hun aanspreekpunt. Zij is goed bereikbaar, beantwoordt de vragen van bewoners, lost problemen op en probeert zorgen of angst bij bewoners weg te nemen. 

In de modelwoning mogen de bewoners zelf de kleuren en materialen kiezen die in hun woning worden aangebracht. Van de tegels en het sanitair tot het nieuwe keukenblad.  

De bewoners van Purmerhoek kunnen tijdens de werkzaamheden aan hun woning douchen in een modulair badhuis dat op het parkeerterrein van de flat is opgebouwd. Zij krijgen tijdelijk de beschikking over een grote, comfortabele doucheruimte met voldoende privacy. Én vloerverwarming! 

In de naastgelegen keet kan de bewoner bovendien even ontsnappen aan de drukte van de verbouwing onder het genot van een goede kop koffie in een gezellige, huiselijke setting.  

Wanneer ze kwamen en wat ze gingen doen, het werd ons allemaal vooraf netjes verteld. We hadden steeds goed contact met onze wooncoach – John, bewoner Purmerhoek
Bewoner

360 graden duurzaam

Duurzame renovatie van bestaande bouw

De ERA flats zijn 60 jaar geleden zó gebouwd, dat zij nu met een relatief kleine ingreep weer jaren mee kunnen. Niets is zo circulair als bestaande bouw duurzaam renoveren! 

In de keten wordt samen met onze partners continu gezocht naar nieuwe circulaire manieren van renoveren. Daar waar mogelijk past Team ERAflats hergebruik en materiaal-recycling toe. Zoals bij de houten kozijnen die door het brede oversteken van de balkons en galerijen nog in verrassend goede staat verkeren. Door de asbesthoudende delen rondom de kozijnen te verwijderen, ontstaat voldoende ruimte om het triple-A glas te plaatsen. En zo blijkt het oude systeem van flexibel bouwen ook nu nog functioneel voor deze duurzame renovatie. 

Dankzij bouwkundige aanpassingen van de schil en door energiezuinige installatietechniek gaan de woningen in de Purmerhoek flat van een E- naar een A-label. Het gebouw behoudt nog even de gasaansluiting, maar in de woningen zijn al maatregelen getroffen om de overstap naar gasloos eenvoudig te kunnen maken. Tot die tijd is er de vertrouwde centrale verwarming, voorheen als blokverwarming, maar nu per woning regelbaar. 

Leuk/interessant weetje over dit project

Een dikke 7,7 van de bewoners 

De geplande feestelijke oplevering van de vernieuwde Purmerhoek kreeg vanwege de coronamaatregelen een iets andere invulling. Alle bewoners ontvingen als dank voor hun medewerking een kratje met daarin een receptenboek, een schort, een pollepel en verse producten voor een heerlijke tomatensoep. "Wat een ontzettend leuk gebaar", aldus één van de bewoonsters van de Purmerhoek. "Uiteraard heb je altijd wat overlast bij zo'n groot project, maar we zijn zeker blij met het resultaat!" 

Zowel tijdens de werkzaamheden als na afloop vragen wij de bewoners om het werk van Team ERAflats te beoordelen. Eerlijk en oprecht. Zij gaven het eindcijfer 7,7!  

“We zijn goed betrokken bij de werkzaamheden”, vertelt John. “Wanneer ze kwamen en wat ze gingen doen, het werd ons allemaal vooraf verteld en tijdens het onderhoud hadden we steeds goed contact met onze wooncoach. We konden allerlei dingen zelf kiezen: de kleur van het keukenblok, het type aanrecht en de grepen. We huren dit huis, het is niet van ons. Maar ze hebben alles met ons overlegd. Dat vind ik echt heel netjes.” Daaraan voegt hij toe: “We hebben een paar dingen kunnen aangeven die niet naar onze zin gedaan werden, zoals een leidinkje dat we anders weggewerkt wilden hebben. Niets was teveel. We zijn echt keurig geholpen.” 

Stuur project door