Dolderse Duinen

Projectinformatie

Project Dolderse Duinen
Locatie Den Dolder
Opdrachtgever Zeicon vof (De Kombinatie, ERA Contour en Seyster Veste)
Architect Han van Zwieten Architecten
Looptijd mrt 2009 - dec 2010

Dolderse Duinen is een ontwikkeling op de voormalige voetbalvelden van DOSC aan de noordkant van Den Dolder. Het plan project bestaat uit 47 huur- en 88 koopwoningen in verschillende woningtypen.

Centraal in de ontwikkeling van Dolderse Duinen stond het thema: Wonen aan het bos. Tijdens het formuleren van de planessenties met de opdrachtgevers, architect en landschapsarchitect is dat telkens één van de leidende thema‘s geweest. Ook in de uitwerking van het plan stond dit thema centraal. De architect Han van Zwieten is bij het ontwerp van zijn woningen vooral uitgegaan van de huidige omgeving en het gebruik van duurzame materialen. Als referentie heeft hij woningen aan de rand van de bossen in Den Dolder en Bosch en Duin genomen. De horizontale lijnen en de donkere kappen, maar ook de rode en zwarte baksteen gecombineerd met wit stucwerk zijn terug te zien in de woningen.


Wonen aan het bos
Daarnaast werd de prachtige ligging van het plangebied opgenomen in het ontwerp door landschapsarchitect Haver Droeze. Zo loopt er door de hele wijk een slingerende (bos)laan die op drie plekken een ontsluiting heeft naar het achterliggende bos. De tuinscheidingen hebben een groen karakter en er is opnieuw reliëf aangebracht dat door de aanleg van de sportvelden was verdwenen. Ook bevinden zich in het hart van de wijk kleine duinen met inheemse bomen.

De wijk Dolderse Duinen is samenspraak met toekomstige bewoners ontwikkeld. Door in de conceptfase onderzoek te doen en interactieve panels met consumenten te houden zijn feiten, wensen en behoeften van toekomstige bewoners in beeld gebracht. Deze zijn vervolgens gebruikt in de opzet en uitwerking van de plannen.