de WAREHOUSE

Projectinformatie

Project de WAREHOUSE
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever ERA Contour
Architect Studio Rolf.fr
Looptijd 2017-2018

De WAREHOUSE bruist! Kopersbijeenkomsten, inspiratiesessies met kopers, start verkoopevenementen, rondleidingen en evenementen vinden plaats in het pand waar anno 1970 studenten werden opgeleid in het beroepsonderwijs door Croon Elektrotechniek. De kopers van al meer dan 500 nieuwbouwwoningen lieten zich hier inspireren en maakten de keuzes voor hun nieuwe woning. Het resultaat? Volop woongeluk!

De oorsprong van het idee: alles onder één dak
Kocht je bij ERA Contour een nieuwbouwwoning, dan doorkruiste je in een aantal weken heel Nederland om de keuzes voor je woning te maken. Dat moet en kán anders: leuker, makkelijker en ook nog eens een inspirerender, was onze gedachte. De zoektocht naar een pand waar alle keuzemogelijkheden voor een nieuwbouwwoning onder een dak konden worden samengebracht werd gestart. Het was liefde op het eerste gezicht. Het voormalige schoolpand van CroonWolter&Dros in Rotterdam was perfect. Én kwam begin 2017 vrij, vanwege haar verhuizing naar een nieuw onderkomen. Trots waren wij na enkele maanden hard werken op het resultaat. Het pand werd in ere hersteld. Het stoere, industriële karakter werd blootgelegd. En alle keuzemogelijkheden die onze klanten hebben, kregen een eigen plek. Nu hoeft de koper nog maar naar één locatie. Daar is het niet alleen fijn om in alle rust de juiste keuzes te kunnen maken. Het is ook leuk om er de sfeer te proeven,  rond te lopen en te genieten van de stoere industriële en bijzondere inrichting. En om je onder te dompelen in de gastvrijheid die de WAREHOUSE biedt. Het is een pand waar materialen een tweede leven hebben gekregen. Voor die stoere industriële uitstraling is bewust gekozen, want daarmee sluit de WAREHOUSE aan op de kracht van de omgeving. De rauwheid en puurheid van de Rotterdamse Schiehaven namen we mee in het interieur van de WAREHOUSE.

Aan de slag: zichtbaar maken van de bijzondere ruimte en lijnen
De WAREHOUSE is een prachtig karakteristiek gebouw. Daarin zagen wij in 2017 direct toekomstwaarde voor het omliggende gebied. Het moest alleen worden herkend en worden teruggebracht. We voegden de daad bij het woord. In zes maanden tijd transformeerde ERA Contour samen met architect Rolf Bruggink een verouderd gebouw tot een totaal nieuwe belevingswereld. Met beperkte middelen en met het oog op het tijdelijke gebruik van het gebouw, kwamen de kwaliteiten naar de oppervlakte. Het gebouw werd gestript, waardoor de gehele structuur zichtbaar werd. De karakteristieke ronding in de gevel, ontstaan vanuit de sporen die langs het gebouw liepen, werd daarmee weer goed zichtbaar. En om ervoor te zorgen dat de invulling van het gebouw in de toekomst makkelijk is aan te passen, is de gehele inbouw los van de hoofddraagstructuur gelaten. Daarmee is de inbouw makkelijk aan te passen bij toekomstige functiewijzigingen, zonder de hoofdstructuur aan te tasten.  Het gebouw heeft een enorme kwaliteit met een lange bestaanscyclus, die we hebben benut. De invulling ervan is van kortere duur. Daarmee is het mogelijk om deze invulling in de toekomst te demonteren, om er vervolgens een nieuwe bestemming aan te geven. Met deze aanpassingen in de WAREHOUSE is de toekomstbestendigheid van het gebouw weer gewaarborgd voor de komende decennia.

Een tweede leven van materialen
Gebruikte materialen krijgen in de WAREHOUSE een tweede leven: zo beschikt het buitenterrein over een kas die van oude kozijnen uit een renovatieproject van ERA Contour (EénBlokStad Spoorpunt) is gemaakt. Ook legde de architect een link naar de haven door de boombakken voor de entree van afgedankte containers te maken. Het gebouw herbergt allerlei grappige verwijzingen die verwerkt zijn in het interieur en de materialen. Zo is er een pick up auto gemaakt van een afgedankte container en staan er ludieke tekeningetjes van illustrator Thomas Schats op de muren en vloeren die verwijzen naar de functies van de ruimtes.

Woongeluk
De komst van de WAREHOUSE zorgt voor meer economische en sociale dynamiek in Schiehaven-Noord: hier komen mensen uit heel het land – en soms zelfs van over de grenzen – naartoe. Omdat zij meerdere malen de WAREHOUSE bezoeken, leren zij de rauwe en bruisende omgeving goed kennen. Alleen al in 2018 bezochten de kopers van ruim 500 woningen de WAREHOUSE. Zij zien en ervaren de prachtige zichten op de Maas en de geuren van het havengebied.  In de WAREHOUSE vind je woongeluk in de maak.