De Oriënt, Den Haag

In Den Haag is een uniek nieuw stukje stad gebouwd. Tussen het centrum en het Zuiderpark, aan de rand van de wijk Transvaal, ligt De Oriënt. De 100 woningen en enkele bedrijfsruimten liggen rond fraai aangelegde gemeenschappelijke afgesloten binnenpleinen. De inspiratie voor De Oriënt ligt in Transvaal en de vele Oosterse culturen die de wijk rijk is. Dat komt vooral tot uiting in de bijzondere architectuur met vrolijk gekleurde gevels, Oriëntaalse ornamentiek en silhouetten.

De gemeenschappelijke binnenpleinen van De Oriënt zijn uitsluitend toegankelijk voor de bewoners en hun bezoekers. Nagenoeg staat elke woning in verbinding met één van de pleinen. Het binnengebied van De Oriënt kent een speels hoogteverschil doordat één van de pleinen is aangelegd op het dak van de parkeergarage. De Oriëntaalse sfeer wordt benadrukt door bijzondere koepels die de toegang tot elk plein markeren. De pleinen zelf zijn een oase van rust; kinderen kunnen er veilig spelen en buren kunnen elkaar hier ontmoeten.

Ook bij dit project zijn de wensen en ideeën van de bewoners en ondernemers in de wijk de basis geweest voor het plan. ERA Contour heeft de definitieve invulling van de pleinen dan ook overgelaten aan de bewoners zelf. Naast de pleinen beschikken alle woningen over een eigen privé buitenruimte; een terras, dakterras of balkon.

De Oriënt is mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag, Dexa Groep, Staedion en Syntrus Achmea. In 2013 ontvingen de samenwerkende partijen met de Oriënt de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling.

Downloads

Inzending ... PDF
Juryrapport NEPROM prijs ... PDF

Stuur project door