De Nieuwe Defensie, Utrecht

Wat ooit het defensieterrein van Utrecht was, ontwikkelt zich de komende jaren tot een levendige, eigentijdse stadswijk: De Nieuwe Defensie. Op deze bijzondere plek – pal naast het rijksmonument Jongerius – vindt een mix van starters, gezinnen en senioren straks hun thuis. Hun nieuwe buurt is autoluw en duurzaam. Én groen, dankzij een gloednieuw stadspark aan het Merwedekanaal, fraaie speeltuinen en dak(moes)tuinen. Opvallend detail is de sky walk die twee woontorens, de woningen ertussen en een aantal dak(moes)tuinen met elkaar verbindt. En dat alles op slechts 10 minuten wandelen van de Utrechtse binnenstad…

De circa 800 sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en vrijesectorwoningen die dit nieuwe stadskwartier vormen, zijn divers qua architectuur en type. Zij staan in verschillende blokken, elk met een eigen uitstraling. En met een mooie gezamenlijke binnentuin. Voor (elektrische) auto’s en fietsen is voldoende plek onder de woongebouwen.

De Nieuwe Defensie ontwikkelt zich in fasen. Begin 2021 werd het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van de eerste fase, die bestaat uit 80 sociale huurwoningen en 211 koopwoningen. Gemeente Utrecht, Mitros, BPD en ERA Contour werken hierin nauw samen. BPD ontwikkelt de woningen. ERA Contour is verantwoordelijk voor de bouw. En woningcorporatie Mitros verhuurt de sociale huurwoningen in het project.

Steden sterker maken

Startpunt van stedenbouwkundig masterplan

Als snelst groeiende stad in Nederland stelde de gemeente Utrecht een stedenbouwkundig masterplan op voor het voormalige defensieterrein. Dit plan is onderdeel van een grote stadsuitbreiding van 65 hectare met 10.000 woningen. Het voormalige defensieterrein vormt het startpunt van dit ambitieuze project.

De gunstige ligging, dicht bij het centrum van de stad, de goede verbinding met het Centraal Station en de aanwezigheid van iconische gebouwen met een industrieel karakter maken het voormalig defensieterrein tot een heel waardevolle locatie.

Gemeente Utrecht, BPD en Mitros zetten zich ervoor in om het aantal sociale huurwoningen in De Nieuwe Defensie uit te breiden. Dit is onderdeel van project De Mix Utrecht met als doel om sociale huurwoningen die in Overvecht verdwijnen, ergens anders in de stad terug te bouwen. Daarnaast wordt bekeken of extra middenhuurwoningen kunnen worden toegevoegd.  

De Nieuwe Defensie biedt bovendien ruime gezinswoningen, grote appartementen en penthouses. Want in Utrecht is ook behoefte aan ruime en luxe woningen. Oplevering daarvan zet een doorstroom in gang, waarmee weer meerdere woningzoekenden worden geholpen.

We werken er hard aan om meer sociale huurwoningen en de middenhuur toe te voegen aan het oorspronkelijke plan, zodat ook meer mensen met een kleinere portemonnee en met een middeninkomen terecht kunnen bij De Nieuwe Defensie.
Wethouder Diepeveen, gemeente Utrecht

360 graden duurzaam

Gezond stedelijk wonen

De Nieuwe Defensie wordt klimaatadaptief gebouwd. Zo is dit Utrechtse stadskwartier straks energieneutraal en toekomstbestendig. Slim waterbeheer zorgt voor maximale opvang en hergebruik van regenwater. In de openbare ruimten, binnentuinen en galerijen van het project is volop beplanting aanwezig. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit, maar het helpt ook nog eens bij het vergroten van de biodiversiteit. En om de milieuveranderingen als gevolg van de stedelijke uitbreiding te compenseren. Maar er zijn meer duurzame maatregelen genomen, zoals gasloos wonen, groene daken en het gebruik van zonnepanelen.

Ook heel fijn aan De Nieuwe Defensie: de wijk wordt autoluw. Dat biedt voetgangers en fietsers alle ruimte, nét als een breed scala aan activiteiten voor alle leeftijden, met sport, spel, vrijetijd en stadslandbouw.

Stuur project door