de KROON

Projectinformatie

Project de KROON
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever De Keilewerf en ERA Contour
Looptijd 2017-2018

De KROON, een plek voor makers, denkers, doeners
Samen met de Keilewerf richtte ERA Contour een joint venture op om in 2017 het voormalige bedrijfsgebouw van CroonWolter&Dros tot een toffe plek te maken: de KROON. Het gebied is in de periode van één jaar getransformeerd van een bedrijfspand met een grote werkplaats, tot een bruisende hotspot. Bezoekers ontdekken de kwaliteit van de plek. Mensen uit Schiemond en Lloydpier komen elkaar tegen via de verschillende ondernemingen die het pand nu herbergt. En tijdens de verrassende evenementen die er plaatsvinden.

De essentiële voorwaarden die we voor de gebiedstransformatie hebben gehanteerd, het maken van sociale en fysieke verbindingen met behoud van de huidige identiteit van de plek, worden nu in de KROON toegepast. De KROON is in alle opzichten een plek voor makers, denkers en doeners. De diversiteit van huurders in dit gebouw is groot: zij komen uit de directe omgeving, hebben de directe omgeving iets te bieden, zijn innovators, creatives uit alle branches of zorg- en welzijnsbedrijven. Er zijn huurders die met duurzaamheid bezig zijn en die hun innovaties testen bij de KROON. In de KROON kom je onder andere het Wattlab tegen die moderne, bijna kunstzinnige PV-panelen produceert. En Rotterzwam, die zwammen kweekt op koffiedik. Maar je kunt er ook voor accupunctuurtherapie of een clinic free-runnen terecht. Het binnenterrein is getransformeerd tot een culture camp site, waar momenteel 12 architectonische, circulaire tiny houses prijken.

De KROON verbindt
De KROON verbindt. Dat doen de ondernemers. Maar zéker ook de community manager. Zij zorgt ervoor dat er tussen de huurders en de omwonenden verbindingen tot stand komen. Dat iedereen profijt van elkaar heeft en dat zij elkaar versterken. De horecaondernemer acteert vanuit de gedachte dat eten verbindt. ‘De Kantine’ – een pop up restaurantconcept van Food For Thought - biedt ruimte aan de mensen uit de buurt om voor een dag een restaurant te runnen. De ingrediënten voor de gerechten worden bij voorkeur allemaal uit de nabije omgeving gehaald en dat stimuleert de lokale economie. Het papier van de menukaart wordt door een papiermaker uit de KROON gemaakt, van eetafval. Dus het menu van vandaag, is te lezen op de gerechten van gisteren. Dít is een ultiem voorbeeld van kruisbestuiving tussen de creatieve ondernemers in de KROON.

De invulling van het gebouw is tijdelijk: minimaal vijf jaar zullen de ondernemers zich er huisvesten. Naar verwachting transformeren wij het gebied na die vijf jaar tot een levendige woonwijk. Met de KROON wordt de plek zichtbaar gemaakt!