De Deeltuin, Utrecht

In de Utrechtse nieuwbouwwijk Veemarkt hebben wij samen met Synchroon het project De Deeltuin gerealiseerd. De naam zegt het al, de circa 50 eengezinswoningen zijn rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd en het project stimuleert de inzet van de deeleconomie. Dus, in De Deeltuin delen bewoners straks misschien wel de auto, gereedschap, de oppas, kunst… of wat de bewoners zelf maar willen.

Medeopdrachtgeverschap
De Deeltuin is ontwikkeld in medeopdrachtgeverschap. Dit betekent dat de bewoners tijdens woonworkshops hebben meegedacht over hoe het project eruit moet komen te zien. Deze bijeenkomsten vonden plaats in oktober 2015 en januari 2016 en hier kwamen ruim 250 geïnteresseerden op af. Ook bij verkoop konden bewoners op veel punten zelf bepalen hoe hun huis eruit kwam te zien.

Deeleconomie
De Deeltuin omarmt de inzet van de deeleconomie. Deze manier van samenleven, ook wel “weconomy” genoemd, staat voor ‘delen is het nieuwe hebben’ en is de laatste jaren steeds groter geworden. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Airbnb, Blabla Car en Uber Taxi. De Deeltuin stimuleert haar bewoners hiervan gebruik te maken door, naast het delen van de binnentuin, bijvoorbeeld ook de auto, de (bak)fiets, gereedschap, de oppas, kunst, uitlaatservice, schoonmaakster et cetera te delen.

Stuur project door