De Deeltuin

Projectinformatie

Project De Deeltuin
Locatie Utrecht
Opdrachtgever Gemeente Utrecht, TBI-ondernemingen Synchroon en ERA Contour
Architect Heren 5 Architecten en DELVA Landscape Architects
Looptijd 2016 - 2018

DE DEELTUIN UTRECHT
In de Utrechtse nieuwbouwwijk Veemarkt ontwikkelt ERA Contour samen met Synchroon het project De Deeltuin. De naam zegt het al, de circa 50 eengezinswoningen worden gebouwd rondom een gezamenlijke binnentuin en het project stimuleert de inzet van de deeleconomie. Dus, in De Deeltuin delen bewoners straks misschien wel de auto, gereedschap, de oppas, kunst… of wat de bewoners zelf maar willen.

Medeopdrachtgeverschap
De Deeltuin wordt ontwikkeld in medeopdrachtgeverschap. Dat betekent dat toekomstige bewoners tijdens woonworkshops hebben meegedacht over hoe het project eruit moet komen te zien. Deze bijeenkomsten vonden plaats in oktober 2015 en januari 2016 en hier kwamen ruim 250 geïnteresseerden op af. Ook bij verkoop kunnen straks op veel punten zelf bepalen hoe hun huis eruit komt te zien.

Deeleconomie
De Deeltuin omarmt de inzet van de deeleconomie. Deze manier van samenleven, ook wel “weconomy” genoemd, staat voor ‘delen is het nieuwe hebben’ en is de laatste jaren steeds groter geworden. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Airbnb, Blabla Car en Uber Taxi. De Deeltuin stimuleert haar bewoners hiervan gebruik te maken door, naast het delen van de binnentuin, bijvoorbeeld ook de auto, de (bak)fiets, gereedschap, de oppas, kunst, uitlaatservice, schoonmaakster et cetera te delen. Om te peilen wat toekomstige bewoners belangrijk vinden is een Instagram account gemaakt: @dedeeltuinutrecht.

Planning
De verkoop van De Deeltuin start rond het voorjaar van 2017. Wanneer 70 procent verkocht is, start de bouw. 

Kijk voor meer informatie: www.dedeeltuinutrecht.nl
Facebook en Instagram: @dedeeltuinutrecht