Cruise Terminal Rotterdam

Projectinformatie

Project Cruise Terminal Rotterdam
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam

Een beeldbepalend gebouw op een markante locatie: de monumentale Cruise Terminal in Rotterdam. Mede omdat Rotterdam de komende jaren meer cruiseschepen naar Rotterdam wil halen, is de hal gerenoveerd en geheel gemoderniseerd. De terminal is hiermee klaar voor de toekomst; gereed om ’s werelds grootste cruiseschepen te ontvangen en de groei van het aantal aankomsten te accommoderen.

Rijksmonument
In 2011 verwierf het gebouw de status van rijksmonument. Dat maakt de renovatie van een gebouw als deze interessant en tegelijkertijd complex. De belangrijkste ingrepen zijn de vernieuwing van de stalen gevelkozijnen, nieuwe beglazing, het aanbrengen van dakisolatie, de uitbreiding van de inpandige bagageruimte, de installatie van een nieuwe passagiersbrug, het aanbrengen van nieuwe vloeren en de realisatie van een extra bagageruimte op de kade met daarboven een terras.

Renovatiewerkzaamheden
In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam voerde ERA Contour beheer en onderhoud uit Rotterdam de eerste fase van de renovatie uit. Onder andere de sloop van wanden, vloeren, aanbrengen nieuwe vloeren en stalen binnenkozijnen. Ook het schilderwerk is door ERA Contour Rotterdam uitgevoerd. Het monumentale karakter komt ook terug in het karakteristieke schilderwerk. Op basis van een historisch kleur- en materiaalonderzoek heeft TomDavid Architecten gekozen voor kleurstellingen die refereren aan de staat van het gebouw begin jaren vijftig.

Lees het artikel in Stedenbouw