CPO De Hoofden Houthaven

Projectinformatie

Project CPO De Hoofden Houthaven
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever CPO De Hoofden
Architect Architekten Cie., Marc Koehler architects, ILA, Hootsmans Architectuurbureau en Architectuurcentrale Thijs Asselbergs

Een bijzonder project op een bijzondere plek. Er is volop beweging in de Amsterdamse Houthaven. Inmiddels bij veel Amsterdammers een geliefde woonplek. Bij de start van project CPO de Hoofden was er nog niet eerder op deze schaal in Amsterdam - zelfs in Nederland - een collectief zelfbouw project (CPO) van start gegaan. Zelf meebeslissen over de woning is helemaal van nu.

Bewoners van het eerste uur en de architecten van CPO de Hoofden hebben op de door de gemeente beschikbaar gestelde grond een plan ontwikkeld, waarbij bewoners vrij zijn om hun eigen maatwerkhuis te ontwerpen. In een cascoloft van ruim vijf meter hoog kunnen de vloeren en wanden naar eigen ontwerp worden vormgegeven. Deze lofts zijn door hun vrije indeelbaarheid aanpasbaar in de tijd, en daarmee toekomstbestendig. De buitenzijde is collectief met de bewonersgroepen uitgedacht, bestaat volledig uit glas, en heeft vanwege het klimaatneutrale karakter van de bouw een belangrijke Europese subsidie gekregen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Het zelfbouwproject van CPO de Hoofden in de Houthaven omvat drie kavels, met allen een eigen kopersvereniging en bestuur. ERA Contour is als ontwikkelende bouwer intensief betrokken om gezamenlijk de uitvoering voor te bereiden. Bijzonder is dat de bewoners zelf de ontwikkelaar zijn van het plan.

Inspirerende samenwerking
Vanwege het individuele maatwerk is de intensiteit van de interactie tussen alle betrokken ongekend hoog wat voor alle partijen inspirerend werkt. Architect Marc Koeher: “Via Building Communities en informatieavonden komen bewoners bij elkaar. Een speciaal platform is opgericht waar bewoners kennis kunnen delen en samen afspraken kunnen maken over gezamenlijke inkoop. Er worden beslissingen genomen over gezamenlijke functies in het gebouw, zoals het dakterras en het parkeren, de gezamenlijke inkoop, opwekking van energie, etc. Dit community gevoel speelt een belangrijke rol bij CPO. Omdat de toekomstige bewoners elkaar vaak al vanaf de kick-off van het project kennen, wanneer de grond soms nog niet eens in bezit is van de coöperatie, hebben zij een sterke band met elkaar.