Centrumcampus

Projectinformatie

Project Centrumcampus
Locatie Zoetermeer
Opdrachtgever Ceres Projecten/Vestia Zoetermeer, Vierstroomzorgring, Ipse de Bruggen
Architect Hendriks Schulten Architecten

Het project Centrumcampus Oosterheem bestaat uit een combinatie van wonen, zorg en dienstverlening. Het gebouw maakt deel uit van het winkelcentrum Oosterheem. En omvat de nieuwbouw van twee gebouwcomplexen met beide drie woontorens en bedrijfsruimten. Het doel is het maken van een levendig en samenhangend ‘stuk stad’, te realiseren door een grote verscheidenheid aan functies en bewonersgroepen.

Twee van de woontorens zijn bestemd voor cliënten (verstandelijk en lichamelijk beperkten en psychogeriatrische patiënten) van de zorginstellingen Ipse en Zorgring. De torens hebben diverse gemeenschappelijke ruimten en er zijn groepswoningen. De overige vier torens zijn specifiek voor ouderen bestemd.

Campus
In de plint van de gebouwen bevinden zich op de eerste en tweede verdieping diverse bedrijfsruimten. Onder andere een kinderdagverblijf voor KERN Kinderopvang, een gezondheidscentrum voor Stichting Gezondheidscentrum Zoetermeer (met huisartsen, fysiotherapie, apotheek en jeugdgezondheidszorg), een bibliotheek en een recreatieruimte. Daarnaast is nog ruimte gereserveerd voor drie bedrijven en een grand café. Naast deze functies zijn er op de begane grond vier tuinen, waaronder één wintertuin. Deze opzet zorgt voor veel licht en ruimte en geeft het project de uitstraling van een campus.

De bouw is in december 2009 gestart. De eerste woningen zijn in december 2011 opgeleverd.

Duurzaamheid
Stedenbouwkundig bestaat het plan uit een verzameling afzonderlijke gebouwen die worden verbonden door een gemeenschappelijk plint. De strijd tussen samenhang en de eigen identiteit van de afzonderlijke gebouwen wordt gevisualiseerd door de architectuur; materialisering, kleurgebruik en detaillering. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema in de Centrumcampus. Dit komt onder meer tot uiting in het toegepaste duurzame energiesysteem. Voor verwarming, warmwater en koeling wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem. Daardoor is de CO2-uitstoot duidelijk lager dan van gebouwen met een traditioneel energiesysteem.

Bouwcombinatie Campus+
Voor de uitvoering is een bouwcombinatie gevormd: Campus+ VOF bestaande uit ERA Contour en Ballast Nedam. Centrumcampus is een leerlingbouwplaats. Dit plan wordt in bouwteam uitgevoerd. In 2007 heeft Ceres Projecten zowel ERA Contour als Ballast Nedam Bouw West benaderd om aan het bouwteam deel te nemen. Daarvoor is het beste van deze twee bedrijven samengevoegd onder de naam “Bouwcombinatie Campus+”. In het ontwikkeltraject is het betonskelet uitgewerkt in een ‘doortrek’-tunnelsysteem van drie naast elkaar geplaatste tunnels van respectievelijk 6,8 meter (woning) en 2,3 meter (gang) breed, zoals ERA Contour dat in het verleden veelvuldig heeft toegepast bij kantoorgebouwen.

Naast de Centrumcampus bouwt ERA Contour het WoZoCo, een woon- zorgcomplex.