BUUR, Utrecht

Een plek waar betaalbaar wonen en een nieuwe, creatieve hotspot samen komen: dat is BUUR. Grenzend aan het winkelgebied Leidsche Rijn Centrum verrijzen drie gesloten woonblokken met ieder een geheel eigen uitstraling. Onder de gebouwen komt een parkeergarage en fietsenstalling, met daarop collectieve binnentuinen. De woonblokken sluiten naadloos aan op de Haussmann-achtige opzet van dit gebied. BUUR biedt 454 2- en 3-kamer huurappartementen, waarvan 314 in de sociale huur en 140 in de middenhuur. Op de begane grond, in het verlengde van de winkelstraat, komen (winkel)ruimtes te huur onder de naam ‘Artisan’. Lokale kleinschalige, commerciële, maatschappelijke en ambachtelijke ondernemers kunnen zich hier vestigen.  

Eind februari 2021 startten de bouwwerkzaamheden. Oplevering van de drie woongebouwen vindt naar verwachting plaats in 2025. 

Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we samen optrekken en investeren in sociale woningbouw en middenhuur, mede voor de starters op de woningmarkt.

Klaas Verschuure, Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn

Steden sterker maken

Betaalbaar wonen in de stad  

Utrecht is een van de snelst groeiende steden in het land. Deze gemeente heeft de ambitie om tot 2040 de woningvoorraad met ongeveer 60.000 woningen te laten groeien. Dat zijn er zo’n 3.000 per jaar. De behoeft aan sociale huurwoningen is bovendien groot. De wachtlijst is fors.  

BUUR levert op beide fronten een belangrijke bijdrage. Gemeente Utrecht ontwikkelde samen met woningbouwbedrijf Wonam en woningcorporaties Mitros en Portaal,  454 nieuwe, betaalbare en duurzame huurwoningen in Leidsche Rijn Centrum. Maar liefst tweederde daarvan valt in de sociale huur. Wij zijn dan ook trots dat wij in opdracht van deze partijen mogen bijdragen aan dit laatste stukje centrum van Leidsche Rijn. 

360 graden duurzaam

Lage energierekening voor de huurders 

In de duurzaamheidsambitie voldoet dit project aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG1). 

“Een ambitie op het gebied van duurzaamheid spreekt voor ons vanzelf. Een lage energierekening draagt bij aan betaalbare woonlasten voor onze huurders. Wij zijn hier heel blij mee.” Marlies Krol, Directeur Vastgoed Projecten Portaal.

Wij pleiten voor minimaal 35% sociale huur in nieuwbouw. In dit project realiseren we bijna het dubbele. Dat is geweldig, mogelijk gemaakt door de goede samenwerking van deze partijen. De woningen komen op een prachtlocatie, vlakbij alle voorzieningen.
Richard Feenstra, Manager Vastgoed Mitros

Stuur project door