Buitenhof

Projectinformatie

Project Buitenhof
Locatie Dordrecht
Opdrachtgever ERA Contour en Woondrecht Vastgoed
Architect DSH Architecten
Looptijd feb 2007 - mei 2008

In Dordrecht staat een modern kasteel met binnenplein en rustige straatjes. Het is een bijzondere woonwijk, met 102 eengezinswoningen in diverse varianten met ieder een eigen tuin. Door de kasteelvorm biedt Buitenhof een woonomgeving met rust en privacy.

In 2003 is ERA Contour benaderd door Woondrecht Vastgoed met de vraag of wij samen een nieuw plan wilden ontwikkelen voor de voormalige korfbalvelden van Quick in de wijk Crabbehof in Dordrecht. De gemeente wilde dat er op deze locatie woningen en woonwagenstandplaatsen zouden worden ontwikkeld. De ligging aan het spoor, de N3 en de Hugo van Gijnweg én de hoge druk gasleiding maakten de opgave tot een uitdaging.

Het plan is uniek door zijn vorm. De architectuur van Buitenhof is geïnspireerd op de voormalige buitenplaatsen die de stad Dordrecht ooit binnen haar grenzen had. Het voormalige kasteel Crabbehof was zo’n buitenplaats. Dit landgoed was de inspiratiebron voor dit project, dat is gebouwd als een echt kasteel met eigen binnenterrein. Buitenhof is een bijzondere woonwijk geworden met 102 eengezinswoningen in diverse varianten met ieder een eigen tuin. Op de buitenhoeken van het kasteel staan acht torenwoningen met een dakterras en vier studio's. De kasteelvorm zorgt voor een naar binnen gekeerde, en daardoor besloten en veilige woonomgeving. Buiten het 'kasteel' zijn tien huurwoningen en 17 woonwagenstandplaatsen gerealiseerd.