Bolderburen

Projectinformatie

Project Bolderburen
Locatie Utrecht
Opdrachtgever Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en ERA Contour
Architect KettingHuls architecten
Looptijd september 2015 - mei 2016

Samen met Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling heeft ERA Contour het project Bolderburen gerealiseerd. Een nieuwbouwproject van 34 eengezinswoningen en 4 appartementen in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht. Het blok is onderdeel van een groen gebied tussen de Kees van Dongensingel met de brede watersingel en het oude lint ’t Zand met villa-achtige bebouwing met grote tuinen en sloten. Het plan is een reactie op de reeds ontwikkelde woonblokken in Leidsche Rijn waar de binnengebieden voor het grootste deel verhard zijn met parkeerplaatsen, bergingen etc. Uitgangspunt bij het ontwerp voor Bolderburen was het behoud van de reeds aanwezige sloot en een aantal bestaande bomen. De locatie is alleen opgehoogd daar waar dit nodig was voor de woningen. Het grootste deel van het binnengebied behield het huidige peil en is een gemeenschappelijke tuin geworden, ‘een stukje landschap’ dat bewaart is gebleven. Alle woningen hebben een privé tuin die grenst aan de collectieve tuin. Een muur met plantenbakken en trappen naar de hoger gelegen tuinen van de woningen en de parkeerplaats omsluit de sloottuin.

Ruimtelijk en licht
Bewoners hebben vanaf het begin meegedacht over de indeling en uitstraling van de woningen. Het eindresultaat is een gevarieerd project met verrassende woningplattegronden. De voorgevel van het bouwblok heeft een stedelijk karakter en is van baksteen. De gevel langs de Kees van Dongensingel heeft een horizontale zaagtand belijning die hier het blok een gezicht geeft en de ronding vormt langs de singel. De woningen hebben een houten achtergevel met een lessenaar dak. Zo krijgt de tuin een besloten en landelijk karakter en kan het opgevangen regenwater op een eenvoudige en duurzame manier naar de sloot worden afgevoerd. De dwarstrap met vide en een daklicht neemt bij alle woningtypes een centrale plaats in. Samen met de beukmaat van 6 meter maakt dit de woningen ruimtelijk en licht.

Groene oase
De gezamenlijke binnentuin heeft een afmeting van 1975 m² . Landschapsarchitect Marlies van Diest maakte het ontwerp voor de binnentuin die vooral niet te aangeharkt moest zijn. De bestaande bomen en kreek zijn opgenomen in het ontwerp en vormen samen met de grote keien een natuurlijke speelplek voor de kinderen. De bewoners bepalen gezamenlijk hoe zij het onderhoud en de inrichting van de tuin verder vormgeven.