4C: Comfort, Co-Design, Cradle to cradle

Projectinformatie

Project 4C: comfort, co-design, cradle to cradle
Locatie Berkel en Rodenrijs
Opdrachtgever ERA Contour en XXarchitecten

In Berkel en Rodenrijs ontwikkelt ERA Contour samen met XXarchitecten en toekomstige bewoners een 4C-buurt. 4C staat voor Cradle2Cradle, Comfort en Co-design. Wat de woningen in deze buurt gemeen hebben is de architectuur: modern, veel gebruik van natuurlijke materialenen een super strak design.

Bekijk hier de film over 4C

4C: comfort, co-design, cradle to cradle
De 4C-buurt in Berkel en Rodenrijs moet een vervolg worden op de 'eerste Cradle to Cradle woning in Nederland'. in Bergschenhoek aan de Rotte. Deze woning, van architect Jouke Post van XXarchitecten, is nagenoeg energieneutraal, gebruikt hernieuwbare energie en is bijna volledig C2C. Dat betekent dat de materialen gifvrij zijn, dat er diversiteit is van flora en fauna en dat de natuur een belangrijk onderdeel van het ontwerp is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk deze woning natuurlijk te ventileren. De 4C-buurt zal aan veel van deze uitgangspunten gaan voldoen, evenals de heldere open, moderne architectuur van de referentiewoning van Jouke Post, en de toepassing van zoveel mogelijk onderhoudsvrije materialen. Samengevat: het worden natuurlijke woningen gebruik makend van de natuurlijke omgeving.

De 4C-buurt wordt een buurt met verschillende eengezinswoningen in type afhankelijk van de behoefte van de toekomstige bewoners. Zo kunnen er vrijstaande woningen, twee onder een kap- en rijwoningen komen. Vooralsnog wordt uitgegaan van diverse kavelgroottes, variërend van 140 tot 570 vierkante meter. Met de toekomstige bewoners worden het ontwerp van de woningen, indeling van de buurt, openbare ruimte en de definitieve kavelgrootten bepaald. Met hen wordt ook het karakter van de buurt vorm gegeven. Zo ontstaat er een buurt met een geheel eigen identiteit, waar mensen met veel plezier en trots wonen!

www.4c-living.nl