SAWA, het hoogste houten gebouw van Nederland, wint de ARC20 Award

Tijdens een feestelijke live uitzending vanuit de Mediahaven in Amsterdam werden afgelopen donderdag de winnaars bekend gemaakt van de ARC20 Awards. En uit de 350 inzendingen koos een onafhankelijke vakjury unaniem SAWA als winnaar van de ARC20 innovatie award.  Dit bijzondere project ontwikkelt ERA CONTOUR samen met Nice Developers en is ontworpen door Mei architects and planners.

Namens de jury legde architect Marc Koehler uit dat de genomineerden zijn geselecteerd op hun vermogen om ogen te openen voor een andere benadering van architectuur en design. Innovatie moet volgens de jury niet een klein stapje in de goede richting zijn. “Sawa zet een radicale verandering in beweging”, aldus Koehler.

Uit het juryrapport: “SAWA is relevant en veelbelovend vanwege de schaal van de houtbouw. Het wordt het meest innovatieve, hoogste houten gebouw van Nederland. Dit is een nieuw concept, slim en esthetisch, energiebesparend en mogelijk het tipping point in de houtbouwrevolutie.”

Innovatief op meerdere gebieden
Het juryrapport bevestigt dat SAWA op meerdere fronten innovatief is. SAWA onderscheidt zich in eerste instantie op het gebied van hoogbouw in CLT (Cross Laminated Timber) door onder meer de vloerconstructie  uit te voeren zonder toevoeging van beton. Het is een bottom-up ontwikkeling door Nice Developers, ERA Contour en Mei, gebaseerd op verticale ketenintegratie en met de focus op een groep toekomstige bewoners die meepraat. SAWA is installatie-arm ontworpen op het principe van Open Bouwen, wat optimale flexibiliteit oplevert. Het woonprogramma wordt een mix van betaalbare middenhuur en duurdere woningen. En er komen diverse voorzieningen in de plint van het gebouw, en het dek zal als een groene verbinder tussen gebouw en omliggend groen (zoals de bestaande buurttuin) van toegevoegde waarde zijn voor zowel de bewoners als de omwonenden.

Voorloper op het gebied van natuurinclusief bouwen
En niet in de laatste plaats is SAWA een voorloper in innovatie op het gebied van natuurinclusief bouwen. De manier waarop het gebouw de biodiversiteit in de wijk bevordert – middels een scala aan ecologische voorzieningen (zoals een biodiversiteitsdak, een afgestemd groenplan voor de balkons en 40 dierenwoningen) – is uniek in Europa.

Over de ARC awards
ARC Awards is een initiatief van ‘De Architect’ in samenwerking met partners en heeft inmiddels een vaste plaats verworven in het Nederlandse architectuurlandschap. De ARC Awards belichten het allerbeste werk in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie, jong talent en oeuvre. Uit ruim 350 inzendingen kozen onafhankelijke vakjury’s in zes categorieën de winnende projecten.

De jury
De jury van de ARC20 Innovatie Award bestaat dit jaar uit Marc Koehler (MKA; juryvoorzitter), Antoine van Erp (Matter Makers), Dirk van den Heuvel (TU Delft), Robert van Ieperen (Fakton) en Marianne Lahr (de Architect, secretaris).

Samenwerkende partners
Mei architects and planners heeft SAWA ontworpen in opdracht van ontwikkelaars Nice Developers en ERA Contour. 
SAWA wordt ontwikkeld en ontworpen met een extensief team van deskundigen, waaronder Pieters Bouwtechniek, DERIX, Pirmin Jung, Ralph Hamerlinck, DGMR, Atto Harsta, Piet Vollaard, Bureau Stadsnatuur, Copijn. De Wijde Blik communicatie en Kettner Makelaardij zijn aangehaakt voor de promotie en verkoop van de appartementen in SAWA.

Planning
Voor de eerste zes woningen zochten de ontwikkelaars deze zomer zes pioniers die het avontuur aandurfden en verzekerd wilden zijn van een appartement in SAWA, terwijl nog niet alles vastligt. Deze zes koopwoningen zijn inmiddels gereserveerd. De volgende stap, de omgevingsvergunning aanvraag, staat gepland voor eind 2020. De verwachting is dat in het voorjaar van 2021 wordt gestart met de reguliere verkoop. En het streven is om ook in 2021 te beginnen met de bouw van SAWA.

SAWA, gezien vanaf het westen met de inmiddels herkenbare getrapte groene terrassen. Render ©WAX

Stuur artikel door