Pay It Forward maakt betaalbare woningen voor de lange termijn mogelijk

ERA Contour en Stadkwadraat slaan de handen ineen en bieden met nieuw initiatief een oplossing voor de krappe woningmarkt.



‘Wonen is een grondrecht’ en ‘Maak wonen betaalbaar voor iedereen’ zijn veel gehoorde noodkreten in de huidige wooncrisis die ons land teistert. Betaalbare woningen zijn schaars. Dat kan en moet anders vinden TBI-onderneming ERA Contour en Stadkwadraat. Samen bieden zij met het initiatief Pay it Forward een oplossing om de krapte op de woningmarkt te doorbreken. Het initiatief heeft als doel om betaalbare woningen te realiseren voor een betaalbare prijs op lange termijn. Dat moet zorgen voor een stabielere woningmarkt. ERA Contour en Stadkwadraat geloven dat dit met Pay it Forward kan en gaan dit najaar met diverse gemeenten, woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars in gesprek om het concept verder uit te werken.

Zo werkt Pay it forward

“We moeten drastisch anders naar het woningsysteem gaan kijken als we betaalbare woningen mogelijk willen maken,” zegt Jacco Sterkman, conceptontwikkelaar bij ERA Contour en een van de initiatiefnemers van Pay it Forward. “Woningen worden eerder als belegging gezien dan als een fijne plek om te wonen. Maar moeten we dat wel willen? Vanuit Pay it Forward willen we betaalbare woningen realiseren voor een betaalbare prijs met een doorverkoopprijs die direct na oplevering al is vastgelegd.” Op deze manier zorgen de samenwerkende partijen - ontwikkelaar, bouwer, gemeente, woningcorporaties en een community in de vorm van een bewonersvereniging - ervoor dat de woning ook betaalbaar blijft in de toekomst.



Bewonersvereniging waarborgt de betaalbaarheid

Bij Pay it Forward vervullen de bewoners van een betaalbaar nieuwbouwproject een belangrijke rol. Ze worden lid van de bewonersvereniging en vanuit deze community voorzien ze blijvend en duurzaam in betaalbare koopwoningen. De bewonersverenging wordt ondersteund door professioneel management en verricht diensten voor leden, zoals het actief programmeren van collectief te gebruiken ruimtes en openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan (deel)mobiliteitsoplossingen, energie maar ook schoonmaak en buurtactiviteiten. Wanneer bewoners verhuizen, verkopen ze hun huis via de bewonersvereniging voor de vooraf afgesproken prijs. De vereniging biedt de woning vervolgens voor dezelfde prijs, rekening houdend met inflatie, onder de leden aan. Is er binnen de vereniging geen interesse, dan komt de woning, voor diezelfde betaalbare prijs, op de markten krijgt de bewonersvereniging dus een nieuw lid.



Collectieve waardecreatie boven de belegging

Het uitgangspunt in Pay it Forward is collectieve waardecreatie. Solidariteit binnen de bewonersvereniging is daarin een belangrijk onderdeel. Conceptontwikkelaar Jacco Sterkman zegt hierover: “Met Pay it Forward voorzien we in een systeem waarbinnen je kunt doorstromen naar grotere of kleinere woningen. De community zorgt ervoor dat iedereen de plek krijgt die bij hem of haar past. Het concept is echt wat onze woningmarkt nu nodig heeft. Zoiets bestaat in Nederland nog niet, maar door écht anders tegen de problematiek aan te kijken en dus de kern van het probleem aan te pakken, bieden we koopstarters een alternatief op de woningmarkt.”



Dit najaar voeren initiatiefnemers Stadkwadraat en ERA Contour rondetafelgesprekken over Pay it Forward met gemeenten, woningcorporaties en vastgoedprofessionals om het concept te bediscussiëren en uit te voeren. Een oplossing zoals deze is er in Nederland nog niet. Geïnteresseerden kunnen zich voor de rondetafelgesprekken aanmelden door te klikken op deze link.



Meer informatie over Pay it Forward is te vinden via www.payitforward.nu.

Stuur artikel door