NIEUWE VOETGANGERSBRUG IN DE WETENSCHAPPERSBUURT IS OFFICIEEL GEOPEND

29 apr 2021

 

Komst van de voetgangersbrug markeert de finale van jarenlange gebiedstransformatie in de Wetenschappersbuurt.


Schiedam is een bijzondere voetgangersbrug rijker, namelijk een die bedacht is door buurtbewoners van de Wetenschappersbuurt. Wethouder Jeroen Ooijevaar en bewoners van de Wetenschappersbuurt vierden op 30 april 2021 de komst van de nieuwe brug aan de Buys Ballotsingel. Dit deden zij door een grote strik bij de entree van de brug door te knippen. De brug is daarmee officieel geopend.

Na jaren van sloop, renovatie, nieuwbouw en het herinrichten van openbaar gebied is de komst van de brug één van de slotstukken van de algehele gebiedstransformatie van de Wetenschappersbuurt. De gemeente Schiedam, woningcorporatie Woonplus, ERA Contour, sloopbedrijf Oranje en buurtbewoners werkten in deze ontwikkeling nauw met elkaar samen.

Meer verbinding en openheid
“Een groepje buurtbewoners had destijds het idee om de brede dam op de Buys Ballotsingel weg te halen en de singel weer door te trekken. Hiermee herstellen we de oorspronkelijke historische singelstructuur en voegen we groen toe aan de wijk. Dit zorgt voor meer verbinding, fijne sociale contacten en openheid van de buurt. Met elkaar hebben wij dit plan kunnen realiseren. Ik ben blij dat wij vandaag de voetgangersbrug kunnen openen”, zegt Jeroen Ooijevaar, wethouder openbare ruimte.

“De Bewonersvereniging Schiedam-Oost heeft zich vanaf het begin betrokken gevoeld bij de sloop en nieuwbouw van de Wetenschappersbuurt. We mochten meedenken in het verloop van dit project en hebben dit als positief ervaren. Het was al jaren een grote wens om te investeren in deze buurt. En daarom zijn we trots dat de oplevering van deze buurt nu netjes is afgerond”, zegt Nel van Oudenaarde, een van de bewoners die vanaf het eerste uur betrokken is bij de gebiedstransformatie.

Een brug met een verhaal
De komst van de gloednieuwe voetgangersbrug in de Wetenschappersbuurt is een idee dat is voortgekomen uit de eerste workshop over buurtvernieuwing in 2014 met buurtbewoners, de gemeente Schiedam, Woonplus en ERA Contour. Doordat alle partijen destijds bij de workshop aanwezig waren, werd het idee meteen besproken, omarmd en werd het een gezamenlijk idee. Dat zorgde ervoor dat iedereen zich ervoor inspande om de voetgangersbrug mogelijk te maken. De dam zou er echt uit gaan en op die plek zou een brug komen. De plannen hebben standgehouden en zeven jaar later is de brug er.

“Het idee voor deze brug is geopperd door bewoners tijdens een workshop over de eerste versie van de plannen voor de Wetenschappersbuurt. En daarmee staat de brug symbool voor de fijne samenwerking tussen de partijen. Samen, met inbreng van bewoners maken we een plan beter! De laatste hand wordt nu gelegd aan de inrichting van het openbaar gebied. De Wetenschappersbuurt is klaar voor de toekomst!”, zegt Emile Klep, bestuurder-directeur bij Woonplus.

De Nieuwe Wetenschappers voor een krachtige wijk
De Nieuwe Wetenschappers is een nieuwe, groene en kindvriendelijke buurt met zo’n 160 eengezinswoningen, zowel koop als huur. Levensloopvriendelijke woningen, betaalbaar en toegankelijk voor jong en oud.  De woningen zijn energiezuinig en klaar voor de toekomst. Ook is veel ruimte gecreëerd voor kinderen om te spelen en te ontmoeten.
Alle vier fases van het nieuwbouwproject zijn inmiddels afgerond. De woningen zijn opgeleverd en bewoners kunnen genieten van hun nieuwe duurzame woning.

“Geweldig om te zien dat in deze buurt, die met en voor de bewoners is gemaakt, de kansen van de plek ten volle zijn benut om een fijne nieuwe woonomgeving te maken. De brug is niet alleen een symbool van de samenwerking en verbinding in het voortraject, het geeft ook nog extra verblijfskwaliteit aan de Singel!”, zegt Edward van Dongen, Hoofd Initiatief en Concept bij ERA Contour over de nieuwe buurt.

Nieuwe woonwijk gereed in zomer 2021
Alle woningen in de Wetenschappersbuurt zijn opgeleverd. We werken tot eind 2021 nog aan de openbare ruimte, zoals het realiseren van speelvoorzieningen en het aanbrengen van de beplanting.

Wethouder Jeroen Ooijevaar en een bewoner van de Wetenschappersbuurt ‘openen’ de loopbrug door een grote strik los te knippen. | Fotograaf: Angelique van Woerkom

De bewoners staan op de nieuwe brug samen met Emile Klep, directeur-bestuurder bij Woonplus, wethouder Ooijevaar en Job van Zomeren, directeur bij ERA Contour