NIEUWE MIJLPAAL VOOR ZELFBOUWLOFTS IN AMSTERDAMSE HOUTHAVEN

03 mei 2016

Hard werken wordt beloond in de Amsterdamse Houthaven. Vandaag borrelden de toekomstig bewoners van een van de casco superlofts en uitvoerder Peter Pijper van TBI-onderneming ERA Contour op een nieuwe mijlpaal voor het unieke zelfbouwproject. Inmiddels hebben naast Marcel van Gisbergen bijna alle bewoners van de lofts de sleutel in ontvangst genomen. De gebouwen zijn in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkeld, waarbij de bewoners zelf als ontwikkelaar optreden.

Op drie van de negen kavels van ‘Blok Nul’ bouwde ERA Contour in opdracht van CPO De Hoofden 75 unieke cascolofts. De overige zes kavels worden door andere partijen ontwikkeld. Elke kavel heeft een eigen kopersvereniging en bestuur. Als ontwikkelende bouwer met een track-record op het gebied van consumentgericht ontwikkelen is ERA Contour intensief betrokken bij de gezamenlijke voorbereiding en uitvoering van de woongebouwen.

Bewoner Marcel van Gisbergen, die vandaag de sleutel van zijn woning in ontvangst nam, is vanaf het eerste begin als bestuurslid betrokken bij het CPO-project. Inmiddels ook als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Marcel: “We hebben het voor elkaar gekregen om onze woning naar wens te realiseren. Daar ben ik enorm trots op. Zeker omdat we er met z’n allen ontzettend veel tijd en energie in hebben gestoken.”

Speciaal voor mensen die graag hun eigen huis willen ontwerpen en bouwen heeft het architectencollectief De Hoofden het cascoloft ontwikkeld. Dit is een ruimte van ruim vijf meter hoog in een gebouw waarin de vloeren en wanden naar eigen ontwerp kunnen worden vormgegeven. Deze lofts zijn door hun vrije indeelbaarheid aanpasbaar in de tijd, en daarmee toekomstbestendig. Dat heeft geresulteerd in allerlei originele ideeën zoals een kookstudio, minitheater, yogaplatform, binnentuin, hangende vloeren, glazen daken en gouden muren. Ook het ontwerp van de gevel van het gebouw is collectief met de kopersvereniging uitgedacht en het gehele gebouw heeft vanwege het klimaatneutrale karakter een belangrijke Europese subsidie gekregen.

De voordelen van CPO zijn natuurlijk dat je helemaal naar eigen wens een woning kunt bouwen en dat is heel bijzonder, aldus Marcel. “Zeker omdat je een intensief traject met elkaar doorloopt, leer je je nieuwe buren al goed kennen en dat maakt het ook erg leuk. We zijn al een gemeenschap voordat we er daadwerkelijk wonen.”

Meedoen met een CPO-project heeft ook een keerzijde volgens Marcel: “Zeker op zo’n grote schaal een CPO-project realiseren was voor de betrokken partijen nieuw. Dat vroeg een lange adem van ons allemaal. Maar ik heb ook heel veel bewondering voor de projectorganisatie. Het is ook voor hen een hele zoektocht geweest. Uiteindelijk staat er toch een prachtig appartementengebouw met prachtige kadewoningen!”

De vijf architectenbureau's die aan het project werkten zijn Marc Koehler Architects, de Architekten Cie., Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, Space Encounters en Hootsmans architectuurbureau. www.dehoofden.nl