MO*TOWN IN AMSTERDAM SLOTERDIJK-CENTRUM NOG CONCRETER MET ONDERTEKENING VAN OPTIEOVEREENKOMST

21 dec 2018

Gemeente Amsterdam, ERA Contour en BPD ondertekenen optieovereenkomst voor binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Sloterdijk-Centrum, Kavel O, blok 6, 8 en 9a in Amsterdam

De gemeente Amsterdam, ERA Contour en gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) ondertekenden op 19 december 2018 de optieovereenkomst voor de binnenstedelijke gebiedsontwikkeling van Sloterdijk-Centrum, Kavel O, blok 6, 8 en 9a in Amsterdam. Met de ondertekening wordt het realiseren van het woonplan nog concreter. In totaal komen circa 150 woningen en ruim 1.000 m2 aan voorzieningen in het woongebied, verdeeld over de drie gebouwen.

Ontmoeting is het thema dat door het hele plan weerklinkt. Vanuit dit thema en de gedachte People attract People worden de gebouwen zodanig ontworpen dat bezoekers en bewoners in het gebouw op toegankelijke wijze anderen ontmoeten. Blok 8 kenmerkt zich door een bijzonder appartementencomplex dat is ontworpen door De Zwarte Hond. In blok 6 en 9a komen gebouwen die met mede-opdrachtgevers, bestaande uit toekomstige bewoners, worden ontwikkeld. ERA Contour en BPD werken hierin samen met architecten van cc-studio, Urban Echoes en Raar.

Elkaar begroeten en ontmoeten
MO*town is een plek waar mensen centraal staan. Waar je je ook bevindt, je kunt een ander tegen het lijf lopen en het gesprek aangaan. De vorm van het gebouw en de gemeenschappelijke tuinen en buitenruimtes dragen daar aan bij. Maar ook de aansluiting op het maaiveld en de invulling van de plint is zodanig vormgegeven dat ontmoeting een natuurlijk gevolg is. MO*town is een gebied dat bruist, de nodige horeca, ondernemerschap en cultuur dragen daaraan bij. De gebouwen worden zeer energiezuinig: energieopslag en mobiliteit gaan hand in hand. Zo komt onder de gebouwen een kelder met bergingen en ruimte voor deelauto’s. Het ontwerp past daarmee in de stedelijke context van de eerder voor Amsterdam Sloterdijk ontwikkelde plannen.

Mede-opdrachtgevers: architect van eigen woning
Het woonplan voor blok 6 en 9a ontwikkelen ERA Contour en BPD samen met mede-opdrachtgevers die in de toekomst hun intrek nemen in de woning. Deze zogenoemde MO*towners denken mee in het creëren van hun eigen woonomgeving. De hele reis van het thuiskomen wordt zo gezamenlijk met de toekomstige bewoners vorm gegeven. Ze hebben verregaande invloed op de esthetiek, de mate van duurzaamheid en de kosten van hun woning. De toekomstige bewoners zijn immers expert in hoe zij zelf willen wonen.

Start bouw in 2021
De partijen zitten nu aan het aan het begin van het ontwerpproces, dus de mate van invloed van mede-opdrachtgevers is op dit moment het grootst. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven als mede-opdrachtgever via www.nieuwbouwmotown.nl. De prognose voor de start verkoop van blok 8 is medio 2020. Met dat uitgangspunt wordt de start bouw half 2021 verwacht. Twee jaar later volgt de oplevering.

Over de samenwerkende partijen
De ontwikkeling van MO*town is een samenwerking tussen BPD (Bouwfonds Property Development) en ERA Contour en onze mede-opdrachtgevers, en tot stand gekomen met De Zwarte Hond. Daarnaast werkten mee aan het plan: SGS Search, OFME, Van der Tol, Hollands Groen, Buurauto, Buro Bouwfysica, Bouwmans, Urban Echoes, Raar en cc-studio, Actiflow, Floor Ziegler en Studio Valkenier. Meer informatie over het project is te vinden op de website van MO*town: https://www.nieuwbouwmotown.nl/.

v.l.n.r.: Harm Janssen, directeur BPD regio Noord-West, Pierre van Rossum, directeur van Grond&Ontwikkeling van de Gemeente Amsterdam en Bianca Seekles, directievoorzitter van ERA Contour ondertekenen de optieovereenkomst voor Sloterdijk-Centrum, Kavel O

Ontwerp blok 8: De Zwarte Hond. Artist impressie van Plompmozes