KLIMAATNEUTRALE WOONWIJK STADSTUIN OVERTOOM BIJNA KLAAR

10 okt 2017

De klimaatneutrale wijk Stadstuin Overtoom is bijna klaar! Het is dringen op de Amsterdamse woningmarkt en daarom is de nieuwe wijk Stadstuin Overtoom een welkome aanvulling op het woningaanbod in Nieuw-West. Deze week startte de opleveringen van het laatste woonblok ‘Aardetuin’. Mevrouw Bregman kreeg als eerste de sleutel van haar appartement, waarvan er in totaal nog 85 volgen. Ook de 16 eengezinswoningen worden komende weken opgeleverd aan de nieuwe eigenaren.

Zes autoluwe woonblokken
Met de nieuwe wijk bieden woningcorporatie Eigen Haard, ERA Contour, KOW en Oranje maar liefst aan 470 woningzoekers een fijne woonplek in Nieuw-West. De klimaatneutrale wijk Stadstuin Overtoom bestaat uit zes woonblokken gelegen in een autoluwe en groene ‘stadstuin’. De openbare ruimte en nieuwbouw zijn integraal ontworpen in nauwe samenwerking met Stadsdeel Nieuw-West. Deelproject Aardetuin is het zesde en laatste deelproject van Stadstuin Overtoom. Eerdere fases zijn de deelprojecten Windtuin, Lichttuin, Energietuin, Watertuin en Warmtetuin. Het woningaanbod van de Aardetuin bestaat uit 16 gezinswoningen en 86 studio’s, appartementen en maisonnettes en twee commerciële ruimtes. De in totaal 16 huurwoningen en commerciële ruimtes worden aangeboden door woningstichting Eigen Haard.

Volgens Co-Green concept
Het sloop-nieuwbouwproject Stadstuin Overtoom is bijzonder omdat het uitgaat van volledig klimaatneutraal slopen, bouwen en wonen. De bestaande stad wordt als grondstoffenbank gebruikt: 98% van de sloopmaterialen van de oude woningen zijn teruggebracht in de bouwketen. Opmerkelijk is echter dat de initiatiefnemers er in zijn geslaagd om de duurzame maatregelen kostenneutraal te realiseren, dus zonder meerkosten voor de bewoners! Dit is mogelijk doordat de vier initiatiefnemers samenwerken volgens het concept Co-Green; door vergaande ketenintegratie en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het eindresultaat besparen zij geld, dat vervolgens wordt ingezet om de (kostbare) duurzame maatregelen te realiseren.