KLIMAATNEUTRALE WIJK STADSTUIN OVERTOOM AMSTERDAM IS OP DE HELFT!

17 sep 2015

Deze week is de eerste sleutel overhandigd aan de bewoners van Energietuin, het derde van de zes woonblokken die samen de klimaatneutrale wijk Stadstuin Overtoom in Amsterdam vormen. De nieuwe bewoners van de 70 koop- en 25 vrije sector huurappartementen nemen de komende weken hun intrek in het complex. Daarmee is tevens een mijlpaal bereikt in dit unieke nieuwbouwproject; de nieuwe wijk is op de helft!

Steeds vaker kijken woningkopers in Amsterdam ‘over de Ring’. Wie dat aan de westkant van Amsterdam doet, komt dan Stadstuin Overtoom tegen: een sloop-nieuwbouwproject van woningstichting Eigen Haard, ontwikkelende bouwer ERA Contour (onderdeel van TBI), architect KOW en amoveerder Oranje. Deze nieuw wijk met 470 moderne woningen - verspreid over zes woonblokken in een autoluw stadspark - wordt volledig klimaatneutraal. De woningen zijn ook nog eens scherp geprijsd, omdat de duurzame maatregelen zonder extra kosten voor de bewoners worden aangeboden. Overigens zijn de nieuwe woningen samen met de bewoners ontworpen. Dit is mogelijk door de bijzondere manier van samenwerken van de initiatiefnemers, volgens het Co-Green concept. Door vergaande ketenintegratie en een financieel dynamisch verdelingsmodel wordt bespaard op proceskosten. Dit wordt vervolgens ingezet om de duurzame maatregelen te realiseren.

Inmiddels zijn de eerste twee woonblokken Windtuin en Lichttuin opgeleverd, waar de komende weken de overige appartementen in Energietuin op volgen. Het vierde blok, Watertuin, is momenteel in aanbouw en ook al volledig uitverkocht. In oktober start de verkoop van Aardetuin, waar 85 van de 102 woningen worden verkocht door ERA Contour. De overige 17 woningen worden door woningstichting Eigen Haard voor verhuur ingezet. Eind dit jaar zal tevens gestart worden met de Warmtetuin, een blok volledig bestemd voor de verhuur. Begin 2018 zal Stadstuin Overtoom daarmee volledig opgeleverd zijn.

Dit klimaatneutrale project in Amsterdam draagt flink bij aan de vernieuwing van de wijk Overtoomse Veld. Waar in 2009 de wijk nummer 1 scoorde in de ranking van Nederlandse krachtwijken, worden koopwoningen van Stadstuin Overtoom inmiddels met over-inschrijvingen verkocht. Stadstuin Overtoom ontving eind 2012 de Groene Speld van Amsterdam, voor bijzondere duurzame initiatieven, eind 2013 werd de Zuiderkerkprijs toegekend en begin van dit jaar is Stadstuin Overtoom genomineerd voor de prestigieuze NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling. Aanstaande zondag 20 september besteedt RTL7 om 13.30 uur aandacht aan Stadstuin Overtoom in het programma ‘Doe maar duurzaam’.