GEWONNEN: EXPEDITIE MARNIX!

24 jan 2019

'Gelukslab Marnixflat' is door de jury van 'Expeditie Marnix' verkozen tot beste idee in de categorie 'Beste grote idee'! De uitdaging die Wonincorporatie Waterweg Wonen uitschreef, was met ideeën te komen die op de korte termijn maar ook over 10 jaar, invloed hebben op het woongeluk van de bewoners van de Marnixflat in Vlaardingen. Op woensdag 23 januari mochten de inzenders van de 5 beste ideeën in beide categorieën hun plan presenteren bij Waterweg Wonen. Daar kwam het ‘Gelukslab Marnixflat’ van ERA Contour als winnaar uit de bus. Samen met Waterweg Wonen mogen we dit idee daadwerkelijk gaan uitvoeren!

De uitdaging
De prijsvraag gaat over de Marnixflat in Vlaardingen. Deze seniorenflat heeft 12 woonlagen met 137 woningen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners is 74 jaar en de meeste bewoners wonen er al een tijdje. De laatste jaren zijn er nieuwe bewoners bijgekomen. Soms zijn dat jongere bewoners die begeleid wonen. Deze nieuwe mix aan mensen geeft een nieuwe dynamiek in de flat. De Marnixflat als prettig thuis voor alle verschillende bewoners nu en in de toekomst, dát is de uitdaging.

Gelukslab Marnixflat
Het Gelukslab Marnixflat van ERA Contour houdt in dat we een laboratorium realiseren in de entree van de Marnixflat, waarin we samen met bewoners het woongeluk in de woningen, in de flat en daarbuiten brouwen, proeven en verbeteren. Voorbeelden van die ideeën zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Stiltetuin, geurtuin, kruidentuin, pluktuin aangelegd en beheerd samen met bewoners
  • Gevoel van thuiskomen maken in de welkomsthal: een plek maken om met familie af te spreken
  • Looproutes in het gebouw maken en deze doortrekken naar buiten (tot aan plekken als het winkelcentrum)
  • Verhalenroute maken in het gebouw
  • Opplakdeuren zodat bewoners hun woning herkennen, ook als ze bijvoorbeeld dementeren
  • Bibliotheek aanleggen die bewoners zelf aanvullen en waaruit ze weer boeken kunnen lenen
  • Mensen die voor elkaar koken, met name voor de mensen die dat zelf niet meer zo goed kunnen

De andere finalisten kwamen ook met heel mooie ideeën. Ook deze willen we een plek geven in het Gelukslab. Uiteraard zijn daar juist ook de nieuwe ideeën van bewoners welkom. Met elkaar zorgen we zo voor woongeluk op de korte én op de lange termijn!