GEMEENTE BERGEN OP ZOOM EN ERA CONTOUR ONDERTEKENEN KOOPOVEREENKOMST VOOR START VAN WOONPROJECT DE SOETE VESTE

18 feb 2019

De Soete Veste verrijkt Bergen op Zoom met 65 duurzame woningen geïnspireerd op 18e-eeuwse grachtenarchitectuur

De gemeente Bergen op Zoom en ERA Contour ondertekenden op 18 februari 2019 de koopovereenkomst voor het nieuwbouwproject De Soete Veste. Met de ondertekening is een volgende stap gezet in het ontwikkelen en realiseren van het woonplan dat onderdeel is van de gebiedsontwikkeling ScheldeVesting. In totaal komen in de Soete Veste 65 duurzame koopwoningen. De woningen zijn geïnspireerd op de grachtenarchitectuur uit de 18e eeuw en komen langs het water van de Zoom en langs de kades van de vesting.

Wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom is enthousiast over het nieuwe project van ERA Contour. “Scheldevesting krijgt steeds meer vorm. De Soete Veste klinkt niet alleen heel aangenaam, het wordt een plaats waar veel Bergenaren, maar ook niet-Bergenaren graag willen wonen. Het water ligt binnen handbereik en op loopafstand van onze bourgondische binnenstad. Rust, ruimte en beleving gaan hier hand in hand.”

“Met heel veel plezier en vol trots hebben we de afgelopen jaren mogen werken aan De Nieuwe Kaai. Momenteel zijn we bezig met de realisatie van ons tweede project in Bergen op Zoom: Wonen aan de Ham. En het voelt als een enorme waardering dat we nu ook met de Soete Veste aan de slag mogen gaan,” zegt Job van Zomeren, statutair directeur bij ERA Contour.

Historische grachtenarchitectuur verenigt met gasloos wonen
De Soete Veste herbergt 65 grondgebonden eengezinswoningen die geïnspireerd zijn op de 18e-eeuwse grachtenarchitectuur. De variatie in verschillende typen karakteristieke en gedetailleerde elementen zorgen voor een bijzonder aanzicht. ERA Contour realiseert een deel van de eengezinswoningen op de rand van de stad waar ooit de verdedigingsmuren liepen. Een ander deel komt op de nieuwe kademuren en aan het water van de Zoom dat in het gebied wordt teruggebracht.

De eengezinswoningen in de Soete Veste hebben weliswaar een historische look, maar zijn met een EPC van 0 helemaal ingericht op duurzaam wonen. Zo zijn alle woningen gasloos en voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp, waardoor ze zeer energiezuinig zijn.

Start verkoop in najaar 2019
De verkoop van de woningen in de Soete Veste start naar verwachting in het najaar van 2019. Als 70 procent van de woningen is verkocht, start ERA Contour met de bouw. De verwachting is dat dit begin 2020 zal plaatsvinden. Meer informatie over het project is te vinden op www.desoeteveste.nl.

Wethouder Patrick van der Velden (links) en Job van Zomeren, statutair directeur bij ERA Contour (rechts) ondertekenen de koopovereenkomst voor nieuwbouwproject De Soete Veste.

Zicht op de Colognekaai vanaf de nieuwe brug die loopt naar het historische gebouw ‘Groot Arsenaal’

Vanaf de randweg: hoek Colognekaai - Melassekaai, met links de Ham en de binnenstad in het verlengde daarvan

Het binnengebied: het Affuit met rechts Beckaff, kijkrichting Theodorushaven

Vanaf de randweg, ter hoogte van de Theodorushaven: zicht op Melasskaai met poort

Vanaf de randweg: hoek Melassekaai, bij de bocht Van Konijnenburgweg richting Van Gorkumweg