Feestelijke start bouw van ’t Suikerwerk in Bergen op Zoom

ERA Contour start met de bouw van 55 woningen op een historische locatie in Bergen op Zoom

We zijn gestart met de bouw van nieuwbouwproject ’t Suikerwerk in Bergen op Zoom! Wethouder Joey van Aken en ERA Contour directeur Job van Zomeren gaven samen met de toekomstige bewoners op 5 oktober 2022 het startsein voor de bouw van het woningbouwproject. En wel op een bijzonder toepasselijke manier. Samen onthulden zij een extra grote picknicktafel. De picknicktafel vervult tijdens de bouw een speciale rol. Zo dient het als ontmoetingsplek voor de toekomstige bewoners van ’t Suikerwerk. Als de bewoners in spé een kijkje komen nemen tijdens de bouw, kunnen ze hier een praatje maken met elkaar en ideeën uitwisselen. Na oplevering komt de tafel in de binnentuin van het nieuwbouwproject.

Wethouder Van Aken is zeer enthousiast over ’t Suikerwerk en zei tijdens het event: “Het is een prachtig project en het is wonen op een super locatie. Jullie gaan wonen naast de iconische spiritustoren!”

“In ’t Suikerwerk zie je volop diversiteit, zowel aan woningen als aan toekomstige bewoners. En daar zijn we heel trots op”, liet  Job van Zomeren, directeur ERA Contour, weten. “Dit is weer een heel speciaal nieuwbouwproject door de prachtige gezamenlijk binnentuin. Scheldevesting is voor ons bekend gebied. We bouwden eerder al De Nieuwe Kaai, Wonen aan de Ham en de Soete Veste. ’t Suikerwerk is het laatste project in Scheldevesting en we gaan in dit historisch rijke gebied weer ons uiterste best doen met de bouw”, aldus Van Zomeren.

Suikerwerk makers
In ’t Suikerwerk komen in totaal 55 koopwoningen. Het nieuwbouwproject is een ontwikkeling van ERA Contour in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom. ERA Contour is ook verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwbouwproject. Het architectuurontwerp van de woningen is van Job Beerthuizen van Van Manen architecten. Marlies van Diest is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

Gevarieerde architectuur: stoer, industrieel en sfeervol
Kenmerkend voor ’t Suikerwerk is de gevarieerde architectuur. De 55 woningen lopen in elkaar over van stoere appartementen en statige kadewoningen naar industriële eengezins- en vriendelijke, levensloopbestendige woningen. Architect Job Beerthuizen heeft zich voor het ontwerp erg laten inspireren door de geschiedenis van de omgeving. Op de nieuwbouwplek stond vroeger de fabriek waar Nedalco suikerbieten verwerkte tot alcohol. En in de architectuur van met name het appartementengebouw zie je de stoere fabrieksuitstraling terug. Het ontwerp toont goed de metselwerkarchitectuur met togen van de fabrieken uit de 19e eeuw. Ook de grote raampartijen met vakverdeling verwijzen naar de architectuur uit die tijd. ’t Suikerwerk sluit naadloos aan op de omgeving en de verschillende woningen smelten samen tot een sfeervolle, uitnodigende buurt voor starters, jonge gezinnen en empty-nesters.

Zonnepanelen op alle woningen en meer
Alle woningen in ’t Suikerwerk beschikken straks over zonnepanelen. Meer dan vereist. Daarnaast zijn de woningen gasloos en voor de verwarming komt er een luchtwaterwarmtepomp. Onder het appartementengebouw komt een stallingsgarage voor 28 auto’s, 4 scootmobielplaatsen en ruimte om fietsen te stallen.

Binnentuin De Suikerbuik
Een gezamenlijke binnentuin voor alle bewoners om je even in terug te trekken, buren te ontmoeten en te genieten van het groen. Én een plek waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. Dat is De Suikerbuik. Deze semi-openbare, collectieve binnenterrein van ’t Suikerwerk is ontworpen door landschapsontwerper Marlies van Diest. Het is een ontmoetingsplek, speelplek, wateropvang én natuurtuin in één. Bovendien komt in het midden van de binnentuin een wadi. Het water dat bij regen op de daken van ’t Suikerwerk valt, wordt hierin opgevangen. Bij hevige regenval kan het water zelfs tot 90 centimeter hoog komen te staan. De wadi loop dan langzaam leeg richting de vaarten rondom de wijk. Enorm efficiënt en het zorgt ook voor bewustwording van goed watermanagement bij de bewoners en de omgeving.

Begin 2024 klaar voor de bewoner
De bouw van ’t Suikerwerk is nu van start. ERA Contour verwacht begin 2024 de eerste woningen van het nieuwbouwproject op te leveren. Meer informatie over ’t Suikerwerk is te vinden via https://www.tsuikerwerk.nl/.

Stuur artikel door