ERA CONTOUR ONTWIKKELT DUURZAME WONINGEN MET HISTORISCHE UITSTRALING IN BERGEN OP ZOOM

03 sep 2018

Woonplan de Soete Veste brengt een nieuw stuk binnenstad op de plek van de oorspronkelijke stadsmuren

In de binnenstad van Bergen op Zoom gaat TBI-onderneming ERA Contour met het project ‘de Soete Veste’ 65 duurzame koopwoningen ontwikkelen. De woningen zijn geïnspireerd op de grachtenarchitectuur uit de 18e eeuw en komen langs het water van de Zoom op en langs de kades van de vesting. Het woonproject is onderdeel van een deelplan van de gebiedsontwikkeling ScheldeVesting.

ERA Contour kreeg de opdracht voor de nieuwbouwwoningen van de Gemeente Bergen op Zoom op basis van de hoogste scores op kwaliteit, het plan van aanpak, het proces en duurzaamheid. Van Manen architecten is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp en i-Mago voor het stedenbouwkundig ontwerp. Ingenieursbureau Witteveen + Bos is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsplan. Aan de tender voor de nieuwbouw namen vier andere partijen deel.

Verbonden met de stad
ERA Contour is verheugd met de gunning voor het woonplan de Soete Veste. Het plan is voor de ontwikkelende bouwer een mooi vervolg op het project De Nieuwe Kaai dat zij eerder in ScheldeVesting realiseerde. Daarnaast bouwt ERA Contour momenteel aan Wonen aan de Ham. “We voelen ons verbonden met Bergen op Zoom en haar bewoners en zijn extra blij om daar verder te mogen ontwikkelen. Het is een bijzondere stad en wij vinden het fantastisch om te blijven bijdragen aan zo’n uitgesproken plek!,” zegt Arjan de Groot, projectontwikkelaar bij ERA Contour.

Historische grachtenarchitectuur in het stadsbeeld
Een schilderachtig straatbeeld, zuidelijke gezelligheid en een historische architectuur, dat is de Soete Veste. Het gebied met 65 grondgebonden eengezinswoningen is straks onderdeel van de nieuwe rand van de binnenstad en zorgt voor een buitengewoon aanzicht dat je even meeneemt naar vroegere tijden. Dat gebeurt door veel variatie in verschillende typen architectuur en gedetailleerde elementen die zorgen voor een warme sfeer. Het gebied was ooit letterlijk de rand van de stad waar de verdedigingsmuren liepen. ERA Contour realiseert een deel van de eengezinswoningen op deze rand. Een ander deel komt op de nieuwe kademuren en aan het water van de Zoom dat in het gebied wordt teruggebracht. 

Dat de Soete Veste zo dicht bij het oude centrum ligt, maakt het gebied populair. Maar ook de toekomstige bruggen in het gebied maken de Soete Veste nog eens extra aantrekkelijk voor mensen van daarbuiten. Via de nieuwe brug naar het Havenkanaal ben je in een mum van tijd bij de Waterschans. De net geopende fietsroute ‘rondje Binnenschelde’ die daar ook start, is dan een stuk makkelijker bereikbaar.

Energiezuinig en gasloos wonen
De bijzondere eengezinswoningen worden zeer energiezuinig met een EPC van 0. Alle woningen in de Soete Veste zijn gasloos en beschikken over zonnepanelen en een warmtepomp.
“Zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke energiebronnen en gasloos wonen zijn de nieuwe standaard. De Soete Veste is daar helemaal op ingericht waardoor de toekomstige bewoners op duurzame wijze gebruik kunnen maken van alle voorzieningen,” aldus De Groot.

Start bouw in najaar 2019
De verkoop van de eengezinswoningen in de Soete Veste start in het voorjaar van 2019. Als de verkoop vlot verloopt, kan ERA Contour in het najaar van 2019 starten met de bouwwerkzaamheden. De verwachting is dat de woningen in het najaar van 2020 worden opgeleverd.

Vanaf de randweg: hoek Colognekaai - Melassekaai, met links de Ham en de binnenstad in het verlengde daarvan

Vanaf de randweg: hoek Colognekaai - Melassekaai, met links de Ham en de binnenstad in het verlengde daarvan

Het binnengebied: het Affuit met rechts Beckaff, kijkrichting Theodorushaven

Het binnengebied: het Affuit met rechts Beckaff, kijkrichting Theodorushaven

Vanaf de randweg, ter hoogte van de Theodorushaven: zicht op de Melassekaai met poort

Vanaf de randweg, ter hoogte van de Theodorushaven: zicht op de Melassekaai met poort

Vanaf de randweg: hoek Melassekaai, bij de bocht Van Konijnenburgweg richting Van Gorkumweg

Vanaf de randweg: hoek Melassekaai, bij de bocht Van Konijnenburgweg richting Van Gorkumweg