ERA Contour krijgt steigermaterialen als eerste volledig groen aangevoerd

Logistieke hubs maken emissieloos transport naar Rotterdamse bouwplaats mogelijk

Als allereerste in Nederland krijgt ERA Contour de steigermaterialen op het Rotterdamse nieuwbouwproject Huis van Inspiratie volledig groen aangeleverd. De ontwikkelende bouwer is aangesloten bij het initiatief Logistiek 010 van Gemeente Rotterdam dat zich richt op efficiënt en emissieloos binnenstedelijk transport. Op dinsdag 30 april werd alweer de 3e vracht vervoerd van de logistieke hub naar de bouwplaats in Nieuw Crooswijk.

“Wij zijn aangesloten bij het initiatief van Gemeente Rotterdam omdat we graag een bijdrage willen leveren aan een schonere stad en het optimaliseren van bouwtransport” aldus Job van Zomeren van ERA Contour. In het initiatief werkt de gemeente samen met een aantal bouwers en transporteurs, met als doel de uitstoot van het transport binnen de stad te minimaliseren. Door het opzetten van logistieke hubs, gecentraliseerde opslagterreinen buiten de stad, wordt het mogelijk om op termijn het transport binnen de stad volledig emissieloos te laten plaatsvinden.

Betere luchtkwaliteit en bereikbaarheid
Met Logistiek 010 maken overheid en bedrijfsleven zich samen sterk voor duurzame oplossingen die de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de Rotterdamse binnenstad verbeteren. Jos Streng, adviseur bij Gemeente Rotterdam, vertelt: “als gemeente vinden we het belangrijk om zelf een goed voorbeeld te zijn. Allereerst bij het transport dat we zelf uitvoeren voor bijvoorbeeld afvalinzameling. Maar ook door in het inkoopbeleid duurzame logistiek te stimuleren. Samen met Oslo en Kopenhagen werken we in het EU-project BuyZET (Buy Zero Emission Transport) aan een gezamenlijk doel: in stappen naar volledig emissievrij goederentransport in de stad. Een voorbeeld als dit, waarbij verschillende partijen zich inspannen om bij te dragen aan die doelstelling, is een hele mooie én belangrijke stap in de goede richting.”

Elektrische vrachtwagens met veel voordelen
Samen met TBI-zusterbedrijf MDB, leverancier van de steigermaterialen, en vervoerder Breytner maakte ERA Contour afspraken om de steigermaterialen die benodigd zijn op het bouwproject in Nieuw Crooswijk zonder uitstoot te transporteren. Daarbij worden elektrische vrachtwagens ingezet. Deze kunnen minder gewicht vervoeren dan ‘standaard’ vrachtwagens, dus worden er kleinere hoeveelheden in een keer geleverd dan normaal. “Dat betekent nog meer just-in-time leveringen. Voor ons is dat een extra voordeel, omdat daardoor minder opslagruimte op het bouwterrein nodig is. Met name bij binnenstedelijke projecten is dat essentieel” aldus Van Zomeren. Streng vult aan: “En omdat de vrachtwagens elektrisch zijn, produceren ze geen geluid. Een mooi bijkomend voordeel in de drukke binnenstad en zeker voor de bewoners in de omgeving van de bouwplaats.”

Ook met andere leveranciers in gesprek
Het eerste groene transport van steigermaterialen kwam op dinsdag 16 april aan op de bouwplaats van het project Huis van Inspiratie. De totale hoeveelheid steigermaterialen wordt verdeeld over een aantal maanden aangevoerd. Ondertussen is ERA Contour ook met leveranciers van andere bouwmaterialen in gesprek om de mogelijkheden voor emissieloos en efficiënt transport via de logistieke hubs te onderzoeken.

Stuur artikel door