ERA CONTOUR EN BPD ALS WINNAARS UIT DE BUS VOOR MO-PROJECT IN AMSTERDAMSE HOUTHAVEN

09 jun 2016

Medeopdrachtgevers (MO) kunnen aan de slag in de geliefde Amsterdamse Houthaven. Ontwikkelende bouwer ERA Contour en gebiedsontwikkelaar BPD zijn met Marc Koehler Architects door de Gemeente Amsterdam voorlopig geselecteerd voor de ontwikkeling van twee kavels op het Memeleiland, een van de zeven eilanden in het IJ. De appartementencomplexen op kavel 5D en 5E worden in medeopdrachtgeverschap ontwikkeld. Bianca Seekles, directievoorzitter van ERA Contour: “We voelen ons, net als BPD, inmiddels kind aan huis in de Houthaven. Dat we nu weer aan de slag kunnen, daar zijn we enorm trots op.”

Eind vorig jaar zocht de Gemeente Amsterdam een partij voor de ontwikkeling en bouw van de twee kavels op het Memeleiland, dat tussen de autoluwe eilanden Narva en Libau in ligt. De plannen voorzien in de realisatie van maximaal 88 appartementen met een ondergrondse parkeergarage die samen met toekomstig bewoners worden ontwikkeld. De Gemeente zocht dan ook partijen die ervaring hebben met die manier van werken. Deze werden gevonden in de combinatie van ERA Contour, BPD, Marc Koehler Architects en Buildingcommunity. Zij hebben, samen en ieder voor zich, een lange track-record op het gebied van consument gestuurd ontwikkelen en/of bouwen. Zo hebben de partijen meerdere woongebouwen in de Houthaven in ontwikkeling en aanbouw, zoals Parkblok, Kopblok, zelfbouwproject De Hoofden, Superlofts en Pier 2.

Het beoogde plan is onder andere geïnspireerd op de indelingsvrijheid en co-creatie van het Superlofts concept; een innovatief woonconcept van Marc Koehler Architects, dat inmiddels een bewezen succes is dat in meerdere grote steden van Nederland wordt toegepast. Niet alleen de procesuitdaging is groot voor dit project, ook op het gebied van duurzaamheid zijn forse ambities geformuleerd. De partijen zijn na een best value procurement procedure voorlopig geselecteerd. Binnenkort dienen zij een plan van aanpak in, waarna meer bekend wordt over de precieze invulling van het gebied en de blokken.