EERSTE VOLLEDIGE ELEKTRISCHE AUTOLAADKRAAN MET AANHANGWAGEN OP DE WEG IN NEDERLAND

ERA Contour en Vlot Logistics zorgen met volledig elektrische 50 tons autolaadkraan voor emissieloos transport van steigermaterialen

De allereerste elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen van maar liefst 50 ton op de Nederlandse wegen is een feit. Het milieuvriendelijke voertuig ging op maandag 8 juni 2020 de Nederlandse weg op en transporteerde geheel emissieloos steigermaterialen van nieuwbouwproject ‘Huis van Inspiratie’ in Rotterdam-Crooswijk van ERA Contour naar het zusterbedrijf MDB in Bergambacht. Voor dit bijzondere emissieloze transport sloegen ERA Contour en Vlot Logistics de handen ineen. Beide partijen zetten hiermee een grote stap in de doorbraak van emissieloos vervoer binnen de bouw in Nederland. Zij willen hiermee zorgen voor een efficiëntere en schonere bouwlogistiek in Rotterdam. Bovendien gaat TNO alle data uit de truck analyseren om de bouwlogistiek hiervan verder te optimaliseren. 

De initiatiefnemers vertellen in onderstaande video wat deze emissieloze autolaadkraan met aanhangwagen allemaal kan en hoe zij hiermee de bouwlogistiek efficiënter en duurzamer willen inrichten.

Oplossing voor toenemende vraag naar emissieloos bouwvervoer
De innovatie sluit goed aan bij de wens van de gemeente Rotterdam voor een efficiënter en schonere bouwlogistiek. Die is door de enorme bouwopgave de komende jaren alleen maar urgenter geworden. Ook is er een toenemende vraag naar emissieloos vervoer in de bouw. De Gemeente Rotterdam deed daarom de afgelopen jaren kennis op en kweekte goodwill bij partijen die stappen willen zetten. Daarvoor werden proactief aannemers en vervoerders benaderd om met elkaar te kijken wat nodig is om een efficiëntere en schonere bouwlogistiek te realiseren. De elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen van 50 ton is een van de oplossingen die hieruit is voortgekomen.

Zelfstandig lossen als uitgangspunt voor innovatie
Voor een efficiënte bouwlogistiek zijn het autonoom kunnen lossen op de bouwplaats met een eigen autolaadkraan en voldoende laadvermogen een vereiste. Dat vormde dan ook het uitgangspunt voor de innovatie. Met ERA Contour als koploper besloot Vlot Logistics te investeren in de 50 tons elektrische truck met een elektrisch aangedreven 40 tonmeter autolaadkraan. Dat resulteerde in een milieuvriendelijke truck die qua techniek gelijkwaardig is aan een diesel truck. En ook voor de portemonnee gunstig is. Dat komt doordat de truck in aanmerking komt voor de subsidieregeling van de Gemeente Rotterdam om schonere bouwlogistiek te stimuleren. De elektrische 50 tons autolaadkraan heeft op dit moment een actieradius van 150 kilometer. De initiatiefnemers kijken naar mogelijkheden om dit in de toekomst verder te verhogen.

Inzetbaar voor meerdere bouwprojecten
Vanaf juni wordt de truck ingezet om de laatste steigers en bouwketen van het nieuwbouwproject ‘Huis van Inspiratie’ in Rotterdam-Crooswijk te vervoeren naar de Materieeldienst van de TBI Groep in Bergambacht. Daarna wordt de truck ingezet voor het nieuwbouwproject ‘Little C’ in Rotterdam-Coolhaven. Een gezamenlijk project van ERA Contour en J.P. van Eesteren. Vanaf de locatie van J.P. van Eesteren zal de truck bouwmaterieel leveren en afvoeren op project Little C.

Betrokken partners
De unieke elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen is onderdeel van het project VERZET dat gefinancierd wordt vanuit de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport. Vanuit dit project werken Vlot Logistics, ERA Contour, EMOSS, TNO, P. v.d. Velden Lease en BREYTNER samen aan nieuwe oplossingen voor een efficiëntere bouwlogistiek.

Foto: Rokus Vlot, eigenaar van Vlot Logistics (links) en Gerke Haisma, bedrijfsleider bij ERA Contour(rechts) presenteren de eerste volledige elektrische 50 tons autolaadkraan met aanhangwagen.

Foto: De eerste volledige elektrische 50 tons autolaadkraan met aanhangwagen op de Nederlandse wegen.

Stuur artikel door