EERSTE PAAL VOOR ZELFBOUW-SUPERLOFTS IN HOUTHAVEN AMSTERDAM

10 apr 2015

Vrijdag 10 april is het feestelijke startschot gegeven voor de bouw van het derde woonblok van de Superlofts aan de Houthaven in Amsterdam. Na het succes van de twee CPO-cascoloftgebouwen van De Hoofden, die momenteel in aanbouw zijn, heeft Marc Koehler Architects in samenwerking met Cie Assist het concept ‘Superlofts’ gelanceerd. Ook in dit woonblok zijn appartementen met een vrije hoogte van vijf meter niet alleen geheel naar eigen wens in te delen, ze zijn ook onderling schakelbaar. In het huidige woonblok worden 19 Superlofts gerealiseerd.

Speciaal voor mensen die graag hun eigen huis willen ontwerpen en bouwen heeft het architectencollectief De Hoofden het cascoloft ontwikkeld. Dit is een ruimte van ruim vijf meter hoog in een gebouw waarin de vloeren en wanden naar eigen ontwerp kunnen worden vormgegeven. Deze lofts zijn door hun vrije indeelbaarheid aanpasbaar in de tijd, en daarmee toekomstbestendig. Het gebouw wordt in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkeld.

Bewoners van het eerste uur en de architecten van Marc Koehler Architects in samenwerking met Cie Assist hebben op de door de gemeente beschikbaar gestelde grond in de Amsterdamse Houthaven een plan ontwikkeld, waarbij bewoners vrij zijn om hun eigen maatwerk droomhuis te ontwerpen. Daardoor krijgen allerlei originele ideeën als een kookstudio, minitheater, yogaplatform, binnentuin, hangende vloeren, glazen daken en gouden muren hun uitwerking. Dat het initiatief wordt gewaardeerd blijkt wel uit de succesvolle verkoop van de drie woonblokken van De Hoofden. Ook het ontwerp van de gevel van het gebouw is collectief met de kopersvereniging uitgedacht en het gehele gebouw heeft vanwege het klimaatneutrale karakter een belangrijke Europese subsidie gekregen.

Inspirerende samenwerking
Vanwege het individuele maatwerk is de intensiteit van de interactie tussen alle betrokkenen ongekend hoog, wat voor alle partijen inspirerend werkt. Architect en initiatiefnemer Marc Koehler van Marc Koehler Architects en de Superlofts: “Via Building Communities en informatieavonden komen bewoners bij elkaar. Een speciaal platform is opgericht waar bewoners kennis delen en afspraken maken over gezamenlijke inkoop. Er worden beslissingen genomen over de gezamenlijke functies in het gebouw, zoals het dakterras en het parkeren, de gezamenlijke inkoop/opwekking van energie etc. Dit community-gevoel speelt een belangrijke rol bij CPO-projecten. Omdat de toekomstige bewoners elkaar vaak al vanaf de kick-off van het project kennen, hebben zij een sterke band met elkaar."

De drie CPO-projecten in de Amsterdamse Houthaven hebben elk een eigen kopersvereniging en bestuur. De overige kavels worden door andere partijen ontwikkeld. Bijzonder is dat de bewoners zelf de ontwikkelaar zijn van het plan. ERA Contour is als ontwikkelende bouwer en met een track-record op het gebied van consumentgericht ontwikkelen intensief betrokken bij de gezamenlijke voorbereiding en uitvoering van de woongebouwen.

Over Superlofts
Superlofts zijn duurzame, flexibel in te delen collectieve woningbouwprojecten ontworpen door Marc Koehler Architects en zijn een doorontwikkeling van de in aanbouw zijnde Casco-lofts van ‘De Hoofden'. Marc Koehler Architects heeft de speciale afdeling ‘homelab’ in het leven geroepen om kopers bij het interieurontwerp te begeleiden.www.marckoehler.nl.