EERSTE BEWONERS NIEUWBOUW ZEEHELDENBUURT ONTVANGEN SLEUTEL

16 jun 2021

Portaal en ERA Contour vernieuwen Leidse volksbuurt met 76 nieuwe huurwoningen

Leo Kleijn kreeg als een van de eerste bewoners in de Zeeheldenbuurt in Leiden woensdagochtend 16 juni de sleutel van zijn nieuwe woning. De komende weken nemen 40 bewoners hun intrek in de nieuwe eengezinswoningen in de Van Speyk-, Tromp en Evertsenstraat. Daarmee is een start gemaakt met de verhuur van de nieuwe huurwoningen in de Zeeheldenbuurt. In opdracht van Portaal bouwt ERA Contour 40 vrije sector huurwoningen en 36 sociale huurappartementen op de plek van de oude woningen die gesloopt zijn.  Naar verwachting zijn alle 76 woningen in augustus opgeleverd.

“Ik ben superblij met mijn nieuwe woning”, zo laat meneer Kleijn enthousiast weten. Leo is een van de eerste bewoners die vandaag de sleutel van zijn woning aan de Van Speykstraat ontving. “Het is perfect voor mij. Mijn zoons van 15 en 19 hebben nu allebei hun eigen slaapkamer en de badkamer is lekker groot. De uitstraling past helemaal bij deze buurt, daar heeft de architect goed over nagedacht. En de systemen in de woning, zoals de warmtepomp en zonnepanelen, zijn helemaal van deze tijd. Ja, ik zie mijzelf hier wel oud worden.”

Een echte volksbuurt
Leo, geboren en getogen in de Zeeheldenbuurt, is blij dat hij na een onderbreking weer terug is in zijn buurt. “Vroeger hingen de touwtjes uit de brievenbus en stonden de bankjes in de voortuin. Dat is eigenlijk nog steeds zo. Ik kijk er erg naar uit hier weer naar terug te verhuizen. De sociale cohesie is groot, dat maakt het zo fijn om hier te wonen. Toen ik hoorde dat ik een woning kon krijgen in de Zeeheldenbuurt, voelde het alsof ik de staatsloterij had gewonnen. Ik had er helemaal niet op gerekend, want de woningschaarste in Leiden is groot,” vertelt Leo. De komende weken gaat hij zijn woning inrichten en verhuizen. Eind juni hoopt hij er te zitten. Alle woningen zijn inmiddels verhuurd. Veel oud-bewoners keren terug naar de nieuwbouw in de Zeeheldenbuurt.

Laatste werkzaamheden
De komende weken worden de eengezinswoningen aan de Van Speyk-, Tromp- en Evertsenstraat opgeleverd. Voor de zomervakantie hopen Portaal en ERA Contour ook de sleutels aan de nieuwe bewoners van de sociale huurappartementen aan de Zijlsingel uit te reiken. Als alle woningen zijn opgeleverd, maakt de gemeente Leiden het straatwerk af. Ook komt de bushalte aan de Zijlsingel terug.

Feestelijke oplevering
Als de werkzaamheden deze zomer zijn afgerond en de nieuwe bewoners allemaal hun sleutel hebben ontvangen, organiseert Portaal samen met ERA Contour en de Bewonerscommissie Zeeheldenbuurt een feestelijke oplevering. Een mooi moment voor alle nieuwe en huidige buurtbewoners om met elkaar kennis te maken.

Leo Kleijn en zijn gezin ontvangen de sleutel van hun nieuwe woning uit handen van Maarten van Beek van Portaal.