DE ERAFLATS TOEKOMSTPROOF!

05 apr 2016

Plan van aanpak voor verduurzaming van 11.000 galerijwoningen

Renovatiepartners ERA Contour en Smits Vastgoedzorg willen samen alle ‘ERAflats’ in Nederland toekomstproof maken. De 54 galerijflats, die verspreid over Nederland woning bieden aan ruim 11.000 huishoudens, werden in de jaren ’60 en ’70 door ERA gebouwd om grote gaten te vullen in de naoorlogse woningnood. Een flink aantal is toe aan vernieuwing. Met de aanwezige kennis over deze woningen benaderen de twee bedrijven de komende weken de eigenaren van ERAflats in Nederland met een plan van aanpak om de galerijwoningen weer comfortabel, energiezuinig en helemaal up-to-date te maken.

Met trots kijkt ERA Contour terug op de ontwikkeling en bouw van de zogenaamde ERAflats; het resultaat van een slimme engineering en een industrieel bouwproces met veel aandacht voor woonkwaliteit voor de bewoners. De ERAflat is het eerste woonconcept wat het voor de woonconsument mogelijk maakte om een woning op maat te maken. De hoge afwerkingskwaliteit en de brede beukmaat van 7,20 meter gaven bewoners veel flexibiliteit en vrijheid.

Nu zo’n 50 jaar later een groot aantal van deze woningen aan vernieuwing toe is, hebben ERA Contour en Smits Vastgoedzorg de handen ineen geslagen om opnieuw een slim, betaalbaar en passend antwoord te geven op de huidige opgave: het verduurzamen en toekomstbestendig maken van deze woningen voor de komende 50 jaar. Adjunct-directeur Jurgen Weerdenburg van ERA Contour: “Wij kennen de ERAflats van jongs af aan. Als betrokken co-ouders pakken we deze opgave natuurlijk graag op. En omdat we de flats van haver tot gort kennen, kunnen we snel aan de slag!”

De aanpak voor de ERAflats richt zich niet alleen op het verbeteren van energieprestaties, ook op het gebied van wooncomfort, toegankelijkheid en uitstraling zijn oplossingen bedacht. “We hebben de flats en de mogelijke ingrepen scherp op ons netvlies staan, waardoor we snel kunnen schakelen om samen met de opdrachtgevers tot het meest optimale scenario te komen”, aldus Hans van der Krogt, directeur Smits Vastgoedzorg.

Samenwerking team ERAflats
De samenwerking tussen Smits Vastgoedzorg en ERA Contour is niet nieuw. Naast het groot onderhoud, de renovatie en het beheer van meerdere ERAflats ontwikkelden de partijen eind vorig jaar samen met andere partners het Renovatiekompas. Een gratis online rekentool waarmee onder andere woningcorporaties in een oogopslag inzicht krijgen in de kosten en baten van een renovatieproject.

Meer weten over de ERAflats? www.eraflats.nl